BIZIT plus

Od sutra plata može da legne bilo kad

Od sutra više nećete strepeti kada će plata da legne jer će ona stizati bilo kada. Radnici tako mogu da očekuju uplate neradnim danima, pa čak i u toku noći! Naravno, to zavisi od pre svega da li će poslodavci iskoristiti novi instant platni sistem.

PCPress.rs Image

Kao što je najavljeno ranije, građani će ubuduće moći da primaju zaradu u čim dođe do uplate. Dakle, nema više gledanja u kalendar i strepnje da li dan za platu pada na neradni dan. Od sutra, 22. oktobra, plaćanje može da se obavlja instant, zahvaljujući uvođenju novog platnog sistema.

Do sada je praksa bila da ukoliko poslodavac odluči da u petak poslepodne isplati plate radnicima, novac je mogao da “legne na račun” tek u ponedeljak, ili, u slučaju da je praznik – tek nakon njega. Sada će zaposleni moći da podignu novac odmah na šalteru ili na bankomatu. Takođe, banke su dužne da omoguće pristup novcu 24 sata tokom cele godine.

Instant plaćanje će biti moguće i putem mobilnog plaćanja za sve građane koji, na primer, žele da svoje račune u prodavnici plate na ovaj način. Najavljeno je da će troškovi biti niži u odnosu na plaćanje karticama.

Pročitajte i:  TikTok kreatori upozoravaju na ekonomski uticaj zabrane

NBS: Instant platni sistem revolucija u svetu plaćanja

Kako ističu u NBS, instant plaćanja predstavljaju pravu revoluciju u svetu plaćanja. To podrazumeva da će banke omogućiti prenos novčanih sredstava sa računa na račun u režimu. Ovaj proces će, kako je najavljeno, trajati samo nekoliko sekundi. Na ovaj način za svega nekoliko sekundi klijenti banke mogu da očekuju da “plata legne”.

Banke koje budu pružale usluge instant plaćanja biće u obavezi da omoguće instant plaćanja na šalterima u okviru svojih ekspozitura, kao i korišćenjem elektronskih kanala poput internet i mobilnog bankarstva (opciono mogu jedno ili drugo, ali najkasnije do 1. aprila 2019. godine nakon čega moraju omogućiti instant plaćanja klijentima na svim kanalima na kojima omogućavaju plaćanja).

Platni sistem Narodne banke Srbije takođe omogućiti i da se prenese novac primaocu a da se ne mora znati njegov broj tekućeg računa. Biće dovoljno da se zna broj mobilnog telefona, budući da sistem za instant plaćanja daje mogućnost da klijenti povežu broj svog mobilnog telefona sa tekućim računom tako da ukoliko neko želi da im uplati novac nije potrebno da zna broj tekućeg računa već je dovoljno da ima broj telefona memorisan u imeniku na svom mobilnom uređaju.

Pročitajte i:  TikTok kreatori upozoravaju na ekonomski uticaj zabrane

PCPress.rs Image

Usluga prezentovanja podataka o računu

To znači da će veliki izdavaoci mesečnih računa za usluge poput mobilnih operatora, operatora kablovske televizije, preduzeća koja se bave snabdevanjem električnom energijom i vodom, pružaoci ostalih komunalnih usluga, imati mogućnost da podatke o tim računima u elektronskoj formi (korišćenjem odgovarajućih poruka) dostavljaju u e-banking ili m-banking aplikacije na zahtev korisnika tih aplikacija – građana i privrede.

Banke koje budu pružale ovaj servis klijentu će omogućiti da u svojoj e-banking ili m-banking aplikaciji pošalje zahtev za dostavljanje podataka o računu. Taj zahtev banka će preko platnog sistema NBS proslediti ka izdavaocu računa koji na osnovu tog zahteva dostavlja podatke o računu.

Podaci o računu se prikazuju u aplikaciji korisnika i ukoliko korisnik želi da izvrši plaćanje klikne na opciju plati nakon čega se prikazuje popunjen platni nalog (podacima iz računa) koji klijent potvrđuje. Posebna pažnja je posvećena i stvaranju uslova za instant plaćanja na prodajnom mestu.

Tako je propisano da će sve banke koje trenutno pružaju uslugu izdavanja ili prihvatanja platnih instrumenata, na primer platnih kartica, biti u obavezi da od 1. aprila iduće godine omoguće instant plaćanja na prodajnom mestu (fizičkim i internet prodajnim mestima) i to najmanje korišćenjem dvodimenzionalnog bar koda tzv. QR (Quick Response) koda.

Pročitajte i:  TikTok kreatori upozoravaju na ekonomski uticaj zabrane

Banke će moći da ponude i druga platna rešenja koja nisu bazirana na QR kodu (na primer na NFC tehnologiji) ali je QR kod izabran zbog činjenice da NFC tehnologiju nemaju svi modeli pametnih telefona.

U sklopu priprema za početak rada platnog sistema za instant plaćanja Narodna banka Srbije donela je set akata kojima se uređuje rad ovog sistema ali i odluke kojima se uređuje način pružanja ovog inovativnog servisa korisnicima platnih usluga, navode u NBS.

Izvor: Tanjug, B92

Facebook komentari: