Data centri 2024

Intervju: Kevin Ho, Huawei – Smatramo da je Mate 20 Pro najbolji telefon na svetu

U Londonu smo prisustvovali svetskoj premijeri Huawei Mate 20 Pro uređaja, ali smo istovremeno iskoristili i priliku za razgovor s visokim zvaničnikom ove kompanije. Naš sagovornik je Kevin Ho, predsednik kompanije zadužen upravo za headset consumer biznis, što ga čini idealnim sagovornikom na predstavljanju novog Huawei top-modela.

PCPress.rs Image

Tema je bilo puno, a u razgovoru smo se fokusirali na očekivanja od nove Mate serije, kao i globalni uspeh kompanije Huawei koja je pretekla Apple na rang-listi svetskih proizvođača telefona.

PC Press: Šta očekujete od nove Mate generacije?

O: Naša očekivanja su velika. Smatramo da je Mate 20 Pro najbolji telefon na svetu, ali svako može da pronađe nešto za sebe u najvišoj kategoriji. Oni koji žele nešto jedinstveno imaju na raspolaganju novi Mate RS Porsche Design. Korisnici kojima je potreban veliki telefon s minimalnim zarezom u vidu kapljice, ali tako da bude nešto pristupačniji od klasičnih najboljih modela, može da se opredeli za standardni Mate 20. Isto tako, ukoliko se žele osnove Mate 20 iskustva, imamo Lite verziju koja je izuzetno pristupačna.

Huawei želi da isporuči 200 miliona mobilnih telefona ove godine. Prethodne smo prodali 150 miliona, a Mate telefoni su veoma važan činilac u ostvarenju tog cilja. Prethodni Mate 10 Pro isporučen je u oko 10 miliona primeraka, a očekujemo da Mate 20 Pro napravi još bolji rezultat. Prosto, svi aduti su u našim rukama. Imamo najbolji telefon na svetu. Bez lažne skromnosti, smatram da su se stekli sjajni uslovi da napravimo odličan rezultat.

Pročitajte i:  Uskočite u prolećno raspoloženje uz poklone koje donosi AppGallery

Najpre, imamo fantastične kamere, koje su već potvrđene kao vodeće u industriji, s najvećim i najboljim skorom na nezavisnim merenjima i testiranjima. Zatim, imamo fenomenalan i brz čipset s kojim preuzimamo vodeće mesto u industriji po pitanju performansi. Tu su još sjajan ekran, divna izrada, prvi optički skener otiska prsta ugrađen u sam ekran. Baterija je izuzetno važna i prioritet za ogroman broj korisnika, pa smo telefon opremili ne samo velikom baterijom od 4200 mAh, već smo obezbedili i vrlo elegantne načine da se ta baterija brzo napuni. Tako imamo brzi punjač od 40 W, koji je u stanju da napuni celu bateriju za malo više od sat vremena, a da za samo pola sata napuni telefon do 70 odsto. Isto tako, tu je i bežični punjač koji je sa snagom od 15 W najbrži u industriji, ali je sposoban i za Reverse Charging. Sve u svemu, donosimo premijum iskustvo i verujemo da će mnogi korisnici to prepoznati.

PC Press: Lite ili Pro verzija? Šta više doprinosi uspehu vaše kompanije? Postoji li mogućnost preplitanja koje bi negativno uticalo na svest o Mate 20 seriji?

O: Interesantno pitanje. Iskreno govoreći, i mi sami nastavljamo da ispitujemo efekat naše politike vezane za brend. Za sada postoji nekoliko modela koji pokrivaju širok cenovni rang. Možda će u nekom trenutku postati kontraproduktivno da u istovetnoj Mate seriji imamo modele koji će biti i nekoliko puta jeftiniji od drugih. Za sada nije tako. Korisnici veoma dobro reaguju jer znaju da dobre osobine jednog modela deli čitava serija.

Pročitajte i:  Android otkriva da li je vaš telefon ukraden 

Na primer, veoma je lako videti da Mate 20 Lite stiže sa odličnim dizajnom, sjajnom AI kamerom, dobrim performansama. To što imamo telefon koji sve to podiže na drastično viši nivo, uz veću cenu, znači da pokrivamo razne kategorije, bez obzira na cenu. Međutim, tu postoji i druga strana te priče – kada imamo tako postavljenu seriju telefona, promovisanjem najboljeg i najskupljeg automatski promovišemo i sve pristupačnije modele. S te tačke gledišta nameće se legitimno kontrapitanje – zašto ne iskoristiti priliku?

PCPress.rs Image

PC Press: Pretekli ste Apple po broju prodatih primeraka. Koji je sledeći veliki cilj?

O: Naši ciljevi su jasni – idemo ka vrhu, jer želimo da budemo najbolji. Želimo da na tom putu prevaziđemo sve prepreke i postignemo sve ono što je potrebno postići. Možemo govoriti o tim koracima, da li smo pretekli jednog ili drugog proizvođača, ali suština je jasna: želimo da budemo broj 1, i smatram da ćemo uspeti u tome. Na to nas podstiče i činjenica da smo i dalje u uzlaznoj putanji. Prodaja je bolja iz godine u godinu, konstantno rastemo i veoma smo ohrabreni tom činjenicom.

PCPress.rs Image

PC Press: Zašto implementacija novog standarda memorijskih kartica koji u principu nije u širokoj upotrebi? Može li to negativno uticati na prihvatanje telefona?

O: Glavni odgovor na to pitanje jeste – prostor. Trebalo nam je da oslobodimo deo prostora zbog internog rešenja kada je hardver u pitanju. No, ne vidimo da će postojati naročiti problemi. Mate 20 Pro već stiže s velikom količinom dostupnog prostora. Ukoliko korisnici budu želeli da ga nadograde iz nekog konkretnog razloga, kupiće karticu koja će u tom trenutku biti dostupnija, pošto su naša istraživanja pokazala da korisnici ovakvih telefona nisu skloni da u njih stavljaju pristupačne kartice malih kapaciteta. Stoga ne strahujemo da će biti negativnog uticaja kada je reč o inicijalnom stavu budućih korisnika Mate 20 Pro telefona.

Pročitajte i:  Microsoft više neće dozvoljavati korišćenje Android aplikacija na Windows-u

PC Press: Šta čini Huawei tako uspešnom kompanijom, posebno na tržištu mobilnih telefona?

O: Na to pitanje mogu se dati različiti odgovori, ali smo duboko uvereni da smo uspešni zbog naše posvećenosti ulaganjima u nove tehnologije. Naravno, postoje i brojni drugi faktori i sektori kompanije koji su zaslužni za uspeh, od marketinga i prodaje, do dizajnerskog tima. Svi oni naporno rade da bi naši proizvodi stigli do kupaca. Međutim, u Huawei-u smo vrlo striktni po tom pitanju – 10 odsto zarađenog mora otići u istraživanje i razvoj.

PCPress.rs Image

R&D je krucijalan deo naše kompanije i tako se i odnosimo prema njemu. Od pomenutog iznosa, znatan deo konstantno odvajamo za dugoročna istraživanja i razvoj tehnologija koje se neće pojaviti sutra, već u daljoj budućnosti, kroz nekoliko godina ili čak na duži period. Nastavićemo da tako radimo jer smatramo da je to jedini put koji će nam omogućiti da uvek imamo spreman odgovor na sve tržišne izazove i da nametnemo standarde, kao što to činimo s novim generacijama Huawei telefona.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,

1 thoughts on “Intervju: Kevin Ho, Huawei – Smatramo da je Mate 20 Pro najbolji telefon na svetu

  • 26. 11. 2018. at 16:54
    Permalink

    Ma prijatelju ni približno. Imate par inovacija. Napravili ste telefon sa greškom na displeju, varate na benchmarku. Processori vam vam prepoznaju benchmark aplikacije i automatski pri testu dizu performanse na maksimum i poslije teleron jedva radi id vrucine. Dsplej puca pri malo jacem savijanju displeja. Dobar je pokušaj ali daleko od najboljeg

Comments are closed.