Review: Kompaktni 3LCD projektor – Epson EH-TW650

Kućni projektori bili su uvek prilično efikasno rešenje u situacijama kada treba prikazati što je moguće veću sliku, na različitim lokacijama. Projektori ovog tipa nude relativno laku prenosivost, što ih čini idealnim za prezentacije i slične svrhe, jer veliki televizor se ne može tek tako spakovati u malo veći ranac. Jedan od takvih modela je i EH-TW650, koji u kompaktnim dimenzijama nudi 3LCD tehnologiju

PCPress.rs Image

Jedna od glavnih mana 3LCD sistema bio je zahtev za nešto većim dimenzijama u odnosu na klasična DLP rešenja. Epson je to rešio, pa se sada može uživati u prednostima ove tehnologije, koja omogućava mnogo veći nivo osvetljenja i precizniju reprodukciju boja. Kako se kvalitet slike danas meri uglavnom po ovim parametrima, jasno je zbog čega oku više prija ono što emituje 3LCD projektor.

Maksimalno osvetljenje deklarisano je na čak 3.100 lumena, što je dovoljno da se slika dijagonale od čak 300 inča projektuje sa udaljenosti od 7 metara. Za prezentacije u učionicama i sličnim prostorijama ovo je idealno, dok je u kućnim uslovima za to teže naći dovoljno slobodnog prostora. Ipak, kako podešavanje osvetljenja na maksimum zna da malo „izbeli“ sliku, ustanovili smo da je osvetljenost nekog srednje jačeg nivoa optimalna (okvirno oko 2.400 lumena). Sa projektorom bliže meti ovaj nivo osvetljenja je više nego dovoljan, pa se bez problema može i dodatno smanjiti, u zavisnosti od količine ambijentalnog svetla.

Pročitajte i:  Epson uključen u CDP-ovu A listu zbog borbe protiv klimatskih promena i brige o bezbednosti vode

PCPress.rs Image

Reprodukcija boja je veoma dobra, kao i kontrast (čak 15.000:1), tako da je potrebno samo obezbediti ravnu i čistu belu površinu, pa će EH-TW650 pružiti veoma lepu sliku. Sa nekim nedavnim teniskim mečevima koje smo pratili, mogli smo u potpunosti uživati u mogućnostima koje ovaj projektor nudi. Maksimalna rezolucija je 1920×1080 i u realnosti je sasvim dovoljna za projektor, iako je 4K trend sve jači.

Lako upravljanje

Podešavanje slike je veoma brzo i lako, uz dobro poznate projektorske funkcije. EH-TW650 nudi manuelna podešavanja za horizontalni keystone, zoom i fokus, dok je vertikalni keystone automatski. EH-TW650 ima dva HDMI ulaza i jedan klasični DSUB, uz jedan standardni USB i jedan video-USB konektor. Pored toga, tu su kompozitni A/V priključci. LAN porta nema, jer EH-TW650 ima ugrađen WiFi 802.11b/g/n adapter.

PCPress.rs Image

Uz WiFi prisustvo očekivali smo da projektor može da se poveže na lokalnu mrežu i da preko nje reprodukuje video-sadržaje sa raznih uređaja. Međutim, kod ovog modela WiFi veza je koncipirana kao hot spot, što znači da EH-TW650 može prihvatiti samo direktne konekcije ka njemu. Malo je nezgodna činjenica da neki uređaj mora da koristi svoj WiFi modul za vezu sa EH-TW650, jer tada nema povezanosti sa internetom, pa zbog toga sadržaj koji se reprodukuje mora biti već „skinut“ na dati uređaj. Zbog toga će korisnik u praksi verovatno manje koristiti ovaj sistem povezivanja, pa će HDMI konekcija biti glavni izvor materijala. Šteta što EH-TW650 nema WiFi implementaciju kakvu bismo želeli, ali je to očigledno ostavljeno za neke skuplje modele.

Pročitajte i:  Epson predstavlja najnoviju evoluciju linearnog inkdžet štampanja bez zagrevanja

PCPress.rs ImageSa cenom od oko 500 evra EH-TW650 spada u pristupačnije uređaje ovog tipa. Kvalitet slike koju pruža je veoma dobar, naročito za ovu klasu projektora, pa je odnos cene i mogućnosti povoljan. Shodno tome, EH-TW650 se kao takav može lako preporučiti korisnicima koji traže relativno kompaktan projektor sa pomenutim mogućnostima.

Kako projektori još uvek imaju dobar odnos cene i ponuđene dijagonale, čak i sa nedavnim padom cena televizora, projektori su i dalje zanimljiva opcija za zaista veliki kućni bioskop. EH-TW650 se u ovoj primeni nameće kao sasvim solidno rešenje, a upravo u toj ulozi je ovaj uređaj i proveo najveći deo testa. U ovom slučaju, treba samo obratiti pažnju da se EH-TW650 drži u eco modu rada, jer izlazak iz ovog režima drastično povećava brzinu ventilatora, pa bi buka mogla da zasmeta. Ipak, u realnosti ovo nije neki problem, jer u kućnim uslovima nema potrebe za maksimalnim osvetljenjem, pa tako ni za intenzivnijim hlađenjem uređaja.

www.epson.eu

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,