BIZIT 23

Review: LG 34WN780 Ergo – Široko i ergonomično

Pri kupovini novog monitora najčešće se gledaju četiri parametra: dijagonala ekrana, kvalitet slike, dizajn i cena. LG-jev model 34WN780 Ergo briljira u svim ovim segmentima, pa ne bi bilo čudno da ga poželite na svom stolu, a da ga na isti lakše postavite i pritom uštedite prostor, staraju se sjajne ergonomske mogućnosti!

PCPress.rs Image

Ogromna kutija, čak i za jedan 34” monitor, nagoveštava da se unutra nalazi nešto drugačije, a to se prvenstveno odnosi na – jedinstveno postolje. Ono se najprostije može opisati kao „robotska ruka” koja omogućava korisniku da monitor veoma lako pomera u svim mogućim pravcima. Raspon podešavanja je stvarno veliki, od 180 mm napred-nazad, po visini 130 mm i nagib od 25 stepeni. Bonus je mogućnost da se monitor okreće u rasponu od čak 280 stepeni, što na kraju daje korisniku velike mogućnost za podešavanje pozicije. Sve ove korekcije izvode se veoma lako, a mehanizam je vrlo precizan.

PCPress.rs Image

Preciznost i čvrstina dolaze od činjenice da je ceo nosač izrađen od metala, te težak monitor uvek stabilno drži, bez obzira na to koju poziciju korisnik izabere. Posebna pogodnost je način fiksiranja za sto, koji zauzima mnogo manje prostora nego standardna postolja za velike monitore. Reč je o prostom „stega” sistemu, a zbog raspona podešavanja „ruke” postolje može da se postavi na gotovo bilo kom mestu i monitor će opet moći da se adekvatno pozicionira. Monitor se prosto povezuje na nosač, bez šrafova i alata. Pored atraktivnog izgleda i lakih podešavanja, dobija se prostor na stolu s kojim se uvek kuburi u bilo kom okruženju. Kako monitor poseduje dobre zvučnike snage 2 x 7 W, ušteda u prostoru na stolu je još veća. Ukoliko se kolege ili ukućani požale na glasan zvuk, tu je izlaz za slušalice koji rešava problem.

Pročitajte i:  Kompanija LG predstavlja prvi Wireless OLED televizor na svetu

PCPress.rs Image

Besprekorna slika

Sama dijagonala od 34 inča nameće robusnije kućište kako bi sigurno nosilo veliki ekran. Unutra se nalazi IPS W-LED panel u UltraWide 21 : 9 formatu, s rezolucijom od 3440 × 1440 piksela. Gustina od 110 piksela po inču je prava mera za ovu dijagonalu, jer omogućava veliku oštrinu prikaza uz veću količinu sadržaja koja se u jednom momentu može naći na ekranu. Panel je 8-bitni, i kao što se očekuje od LG IPS panela, prikaz boja je odličan uz sRGB pokrivenost od 99 procenata. Kontrast je 1000 : 1, uz maksimalno osvetljenje od 300 nita bez HDR-a, što u kombinaciji sa odličnim uglom gledanja koje nudi IPS tehnologija pruža oštru i preciznu sliku.

PCPress.rs Image

34WN780 poseduje standardni set opcija za dodatna podešavanja, ali su se već definisani preseti pokazali kao dovoljno precizni pa na korisniku ostaju eventualne minimalne korekcije. Ove karakteristike sasvim zadovoljavaju poslovne kancelarijske primene za koje je LG 34WN780 i predviđen. Osvežavanje od 75 Hz, koliko podržava ovaj panel, sasvim je dovoljno, te bolje nego bazičnih 60 Hz. Tu je i AMD FreeSync ukoliko to nekom zatreba, pa je i osnovni gejming podržan ako neko, na primer, želi da se malo relaksira. Brzina odziva je 5 ms (GTG) uz izmereni ulazni lag od oko 10 ms, što su opet sasvim korektne karakteristike. 34WN780 podržava HDR10 i njegovim aktiviranjem se maksimalno osvetljenje povećava na oko 350 nita, što ipak nije dovoljno za pravi HDR, ali to bi već bilo traženje dlake u jajetu.

Pročitajte i:  AOC GAMING CQ27G2S/BK: 1500R zakrivljenost susreće ono najbolje iz gejming sveta

PCPress.rs Image

Specifičnost 34WN780 je dodatni softver preko kog se može kontrolisati veliki raspoloživi prostor na ekranu. Kroz drajver je moguće, na primer, odrediti da određena aplikacija koristi jedan deo ekrana i slične kombinacije. Ono što se definitivno pokazalo korisnim je istovremeni prikaz slike s više ulaza. Tako 34WN780 može u jednom delu prikazati sliku s računara, a u drugom sliku s laptopa, što doprinosi produktivnosti. LG 34WN780 poseduje jedan DisplayPort i dva HDMI ulaza, pa se mogu praviti razne kombinacije. Dijagonala od 34” i velika rezolucija omogućavaju da se u isto vreme drži otvoreno više aplikacija, što donosi fantastičan multitasking. Znatno ubrzava bilo koji rad, što i jeste primarna namena LG 34WN780 monitora, pa ga u toj situaciji toplo preporučujemo.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: lg.com/rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,