BIZIT plus

Review: Logitech G MX518 – Oživljavanje legende

Logitech je, posle skoro 15 godina, ojačao G seriju miševa modelom G MX518. Proizvod za nostalgičare ili miš za svakog zahtevnog korisnika?

PCPress.rs Image

Logitech MX518, kao i čitava MX linija, ostao je u najlepšim sećanjima brojnim gejmerima. MX518 miševi su, kada su se pojavili, predstavljali najbolje što se u tom trenutku moglo ponuditi zahtevnijim korisnicima koji su voleli da se igraju na PC‑ju ili pak prosto želeli vrhunsku periferiju. Od te, sada već tako davne 2005. godine, stiglo je puno novih tehnoloških rešenja, koja su uticala na ukuse i kriterijume novih generacija. One verovatno ne osećaju snažan udar nostalgije, ali je više nego dovoljno korisnika koji se sećaju legende, posebno zbog toga što su dugo, dugo nakon predstavljanja MX518 miševi krasili stolove igraonica, LAN kafea i sličnih mesta. Sada je Logitech primenio naizgled veoma jednostavan recept – u staro telo miša, vrlo blago unapređeno, smešten je moderan Hero senzor rezolucije 16.000 DPI. Dovoljno za uspeh na tržištu?

PCPress.rs Image

Miks prošlosti i sadašnjosti

PCPress.rs ImageOdmah po otpakivanju spartanskog kućišta u kojem stiže G MX518 osećamo snažan udar nostalgije. Linije su iste i, osim ponekog detalja (veliko G umesto MX na gornjem delu), sve je ostalo u duhu onoga što pamtimo – bilo to dobro ili loše. Odmah zapažamo da kabl nije uvrnut, i prisećamo se da je upravo tačka spajanja kabla i miša bila Ahilova peta originala. Dizajn je verna kopija starog pristupa, s valovitim ivicama i bez naročito oštrih linija, na kojima se danas veoma insistira. Na bokovima je hrapava plastika zarad boljeg držanja u ruci. Kabl je prilično dugačak – preko dva metra, a masa miša je svega 101 gram, tako da njegovi glajderi (deklarisani na životni vek od 250 km) izvanredno klize po svim podlogama.

Pročitajte i:  GameScent: Kad osećate miris iz video igre

G MX518 raspolaže sa osam programabilnih tastera, a većina ih je raspoređena oko scroll‑a. Tu imamo i ponajviše zamerki. Ne samo da je dosta tastera zgusnuto, već stari scroll pokazuje da su u međuvremenu nastala mnoga bolja rešenja. Gumirani točkić nije baš najprecizniji, a voli i da ispusti pokoji čudan zvuk.

PCPress.rs Image

Tu bi se zaustavile naše kritike, budući da nam se ostale stvari prilično dopadaju. Oblik je vanvremenski dobro odmeren, a senzor zaslužuje pohvalu – Hero rezolucije 16.000 DPI se danas nalazi u većini Logitech G miševa, i radi odlično, s preciznim trekingom i odličnim kretanjem po raznim podlogama. Klikovi glavnih tastera ulivaju veliko poverenje, posebno kada znamo da se ispod njih nalaze Omron mikrosvičevi s garantovanih 50 miliona klikova.

Znano i neznano

U zavisnosti od gledišta, (neće) prijati izostavljanje LED‑ova, pa ovde nema pozadinskih osvetljenja. Neka posebna podešavanja nisu neophodna, ali ukoliko želite da preciznije podesite miša, možete preuzeti Logitech Gaming Software sa Interneta.

PCPress.rs Image

Faktor cene je veoma važan, ali u ovom trenutku cena nije formirana. Ukoliko miš bude pristupačan, predstavljaće pun pogodak, jer se isporučuje fantastičan senzor u prijemčivom ruhu. U svim igrama u kojima smo ga isprobali, uključujući StarCraft II, Overwatch, CounterStrike i Dota 2, Logitech G MX518 se pokazao izvanredno. Sjajne performanse u kombinaciji sa udarom nostalgije biće dovoljno da se miš nađe u domovima, igraonicama i Internet kafićima širom sveta.

Pročitajte i:  Potpuno proizvedena u Kini - prva gaming PC matična ploča

Korisna adresa: logitech.com

Facebook komentari: