Review: Motorola RAZR 5G – Oživljavanje prošlosti

Početak ovog milenijuma obeležili su telefoni na preklop. Kompanija koja je bila prepoznatljiva po svojim preklopivim telefonima i koja je ovaj koncept najviše zadržala svakako je Motorola. Legendarna Motorola RAZR serija prošle godine je oživljena modelom prosto nazvanim RAZR, a ove godine imamo priliku da se družimo sa RAZR 5G, novim modelom koji pokazuje koliko smo daleko stigli sa savitljivim ekranima.

PCPress.rs Image

Evolucija na pravom tragu

Prošlogodišnji koncept evoluirao je na mestima gde je to bilo najviše potrebno. Pre svega, šarka zbog koje je na prethodniku ekran bio blago podignut pa je ulazila prašina, sada je redizajnirana. Nov koncept je malo drugačiji, sa zaštitnim elementima na bokovima, tako da i to malo kretanje ekrana prilikom savijanja ne ostavlja prostora za brigu oko toga da li će se zavući neka nečistoća.

PCPress.rs Image

Sjajni ekrani

Veoma je interesantno to što se ekrani nisu uopšte promenili, pa i dalje imamo mali 2,7-inčni spoljni G-OLED rezolucije 800 x 600 piksela i veliki, savitljivi 6,2-inčni P-OLED ekran rezolucije 2142 x 876 piksela. Uprkos istim ekranima, elementima koji uglavnom definišu dimenzije uređaja, novi RAZR je par milimetara kraći, ali i nešto deblji od prethodnika. Proces otvaranja ekrana i dalje nije toliko jednostavan i zahteva ili da gurnete palac između dva ekrana ili da ceo proces izvedete s dve ruke. Napomenućemo i da kada ekran otvorite više od pola, postoji mehanizam koji vam pomaže da se ekran opruži. Sa druge strane, zatvaranje je linearno kada pređete polovinu, bez unutrašnjih delova koji će vam pomoći pri potpunom zatvaranju.

Pročitajte i:  ASUS predstavio Zenfone 11 Ultra, znamo cenu za Srbiju

PCPress.rs Image

Kao i na prošlogodišnjem modelu, ekran je odličan, precizan, sa dobrom svetlinom i performansama. Primetne su tri neravnine: jedna na sredini, i po jedna na trećini ekrana. Iako ne smetaju previše, vidljive su kada je ekran ugašen i možete ih osetiti kada prelazite prstom. Pretpostavljamo da su ove neravnine posledica savitljivog mehanizma, odnosno širine šarke. Kao i lane, kada se zaklopi, ekran se blago povuče pod donji deo telefona, što je neophodno kod ovakvog mehanizma.

PCPress.rs Image

Maleni spoljni ekran omogućava dosta toga, ali je samo jedan deo mogućnosti u realnosti upotrebljiv. Da, možete da otkucate poruku na malom ekranu i čak da gledate YouTube video, ali to prosto nema smisla. On je tu za brzo čitanje poruka i mejlova, kao i za kadriranje prilikom pravljenja selfija glavnom kamerom.

PCPress.rs Image

Brojna unapređenja

Snimci kreirani kamerom Motorola 5G RAZR smartfona

Quad Bayer kamera od 48 MP veoma je dobra, kako po danu, tako i u uslovima slabog osvetljenja, a s obzirom na sekundarni ekran, možete je koristiti i kao selfi kameru, a slike okidati preko bočnih tastera. Stoga se može reći da kamera ima niz interesantnih funkcionalnosti koje nekim korisnicima mogu puno značiti. S obzirom da se ista kamera koristi kao glavna i kao selfi, ne čudi što je telefon dobijao priznanja za najbolju selfi kameru i/ili jednu od najboljih u tom pogledu od najuglednijih rejting sajtova i udruženja.

Pročitajte i:  WhatsApp na Androidu dobija transkripciju glasovnih poruka

PCPress.rs Image

Hardver je unapređen, pa RAZR 5G ima Snapdragon 765G naspram 710 kod prošlogodišnjeg modela, a i memorija je porasla na 8/256 GB. Dobili smo i slot za regularne nanoSIM kartice i podršku za 5G, ako je to u Srbiji ikome bitno. Omalena baterija omogućava jedan dan korišćenja, što je i očekivano, a tu je i senzor otiska prsta na zadnjoj strani, za dodatnu bezbednost.

PCPress.rs Image

Što se upotrebe tiče, novi ekran, odnosno sistem otvaranja, deluje mnogo bolje. Ceo proces otvaranja i sklapanja je fluidniji i telefon deluje znatno izdržljivije. Prosto ima nešto u tom pokretu javljanja otvaranjem telefona i prekidanja veze zaklapanjem. Na tu emociju igra Motorola, i ide im sve bolje.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: motorola.com/rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,