Review: Philips 499P9 – Široko i zakrivljeno

Eksperimenti s većim i širim dijagonalama ekrana počeli su kada se ispostavilo da sve više ljudi u raznim situacijama koristi nekoliko monitora. Nedvosmisleno je da je veća radna površina korisna, pa su se pojavili specijalni „ultraširoki” modeli koji mogu da zamene dva ili čak tri standardna monitora, poput Philips-a 499P9.

PCPress.rs Image

Široko

Philips 499P9 ima odnos stranica 32 : 9 i već se na osnovu toga može zaključiti da cilja da zameni dva klasična monitora sa 16 : 9 ekranima. Dijagonala je 49 inča, što u praksi izgleda skoro kao da imate dva 27“ monitora jedan pored drugog. To jasno ukazuje na prostor koji je neophodan za Philips 499P9, pa na stolu morate imati baš dosta mesta.

Dizajn monitora je standardan, a postolje zaslužuje pohvalu. Izrađeno je od metala koji omogućava dovoljnu stabilnost. Postolje dozvoljava podešavanje u svim pravcima (ugao od po 20 stepeni horizontalno, 5 i 10 stepeni vertikalno), kao i podešavanje visine u rasponu od 13 cm. Ovaj spektar podešavanja veoma je bitan jer pozicija kod ovako velikog monitora treba da bude precizna za maksimalni doživljaj. Philips 499P9 je blago zakrivljen (1800R), što pomaže boljem ugođaju i lakšoj preglednosti.

Pročitajte i:  AOC osnažuje kreatore s Graphic Pro U3 serijom: vrhunsko platno za prave boje

PCPress.rs Image

Philips je upotrebio Samsung-ov VA panel sa standardnim pozadinskim osvetljenjem. Generalna reprodukcija boja veoma je dobra, s veoma malim odstupanjima i pokriva 87,5 procenata DCI-P3 opsega. Maksimalno osvetljenje je 450 nita, što zadovoljava HDR400 specifikaciju, uprkos nešto manjem kontrastu. S ogromnom dijagonalom ekrana ukupne rezolucije 5120 × 1440 tačaka doživljaj je veoma zanimljiv. Prostor na desktop-u je impozantan i veoma brzo se možete navići na to da imate više otvorenih aplikacija i prozora i da sve to pratite u isto vreme.

PCPress.rs Image

Što se tiče zabave, tu je situacija nešto malo drugačija. Filmovi se baš teško nalaze u „superširokom” formatu i  morate se pomiriti sa činjenicom da veliki deo ekrana neće biti iskorišćen, pa za ovu primenu Philips 499P9 nije baš pogodno rešenje. Sa igrama je mnogo bolja situacija, posebno kod onih koje na pravi način mogu da iskoriste ovaj format ekrana – npr. simulacije vožnje i letenja. Assetto Corsa Competizione i rFactor2 izgledaju odlično na ovakvom monitoru. Efekat je kao da gledate u (skoro) tri monitora, uz veoma značajnu pogodnost da sa Philips-om 499P9 nemate prazan prostor i ramove monitora u vidnom polju.

Pročitajte i:  Samsung Electronics proglašen za broj 1 na globalnom tržištu OLED monitora

PCPress.rs Image

Naravno, performanse grafičke karte koja može da iznese 5120 x 1440 rezoluciju drugo su pitanje, ali je neophodno imati i drugi adekvatan hardver. Brzina odziva je solidnih 11 ms, a treba spomenuti da Philips 499P9 poseduje AdaptiveSync tehnologiju koja radi sa nVidia i AMD grafičkim kartama i sinhronizuje broj frejmova i osvežavanje.

Idealan za posao

Philips 499P9 najbolje se može iskoristiti za poslovne primene, jer se na pogodnost praćenja više aktivnih otvorenih aplikacija veoma lako naviknete. Tu je i veliki broj dodatnih priključaka – LAN, DisplayPort i HDMI, te četiri USB 3.1 porta, od kojih je jedan za upstream, dok su ostala tri standardna, s tim što jedan ima fast charging opciju. U praksi možete povezati notebook i iskoristiti USB docking opciju pa povezati miš i tastaturu.

PCPress.rs Image

Philips 499P9 može istovremeno da prikaže sliku iz dva ulaza. S jedne strane, slika s notebook-a, s druge strane, slika s desktop-a i sav sadržaj ide na jedan monitor. Philips 499P9 takođe poseduje i dobre zvučnike, posebno za jedan monitor. Sve to spada u okvir poslovnih primena, pa ove mogućnosti sve lepo zaokružuju. Philips 499P9 košta nešto manje od 1200 evra, pa se morate pronaći u mogućnostima koje ovaj monitor nudi.

Pročitajte i:  Prvi put kod nas: ASUS ProArt kreativni skup

Korisna adresa: philips.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,