Review: QNAP HS-453DX – Multimedija u kutiji NAS‑a

Navikli smo na QNAP NAS uređaje, kao i na njihove multimedijalne dodatke. Ovoga puta je multimedija preovladala: QNAP HS‑453DX je moćan pratilac vašeg 4K televizora, što nije umanjilo njegove mogućnosti za sigurno skladištenje datoteka. Da vidimo kako se snalazi u dnevnoj sobi

PCPress.rs Image

HS‑453DX‑8G više liči na set‑top box nego na klasični NAS… pod uslovom da prihvatite da set‑top box može da bude širok četrdesetak centimetara. Kutija je veoma atraktivna a gornja površina od uglačanog metala ne može da ne privuče pogled. Metal nije tu samo iz estetskih razloga – on služi i za odvođenje toplote, pošto je NAS konstruisan bez ventilatora, pa je savršeno tih. Zato je veoma važno da na njega ne stavljate nikakve predmete i da mu obezbedite nesmetan protok vazduha.

Diskovi se ne montiraju u klasične rack fioke, već treba odvrnuti šrafove s donje strane, podići gornji poklopac i ugraditi 3.5″ hard‑diskove i SSD‑ove i najzad sve to ponovo sklopiti – ne liči na operaciju koju ćete obavljati često. Činjenica da postoje dva diska u principu znači da ste ograničeni na RAID režime 0 (stripe, za brži rad) i 1 (mirror, za veću pouzdanost) ali nije nužno tako. Postoje i dva slota za M.2 uređaje u koje možete ugraditi brze SSD‑ove koji će se koristiti kao dodatni prostor (za sada manje verovatno) ili za keširanje komunikacije s hard‑diskovima, u cilju bitnog poboljšanja performansi.

Pročitajte i:  PC Press video: Synology - Apple u NAS svetu, Ismar Hota, Synology

NAS koristi Intel Celeron J4105 procesor s četiri jezgra koji standardno radi na 1.5 GHz, ali može da poveća frekvenciju do 2.5 GHz kada se za tim ukaže poruka. Model koji smo dobili na test imao je 8 GB RAM‑a, dok je minimalna memorija 4 GB. Uključenje u lokalnu mrežu obezbeđuje jedan klasični gigabitni port kao i 10GBASE‑T port za povezivanje u 10 GbE mrežu. Koriste se klasični (bakarni) Ethernet kablovi kategorije 7, a ako utaknete neki od kablova niže kategorije, brzina automatski pada na 2.5 Gbps.

PCPress.rs Image

NAS smo isprobali s dva WD red hard‑diska povezana u stripe. U gigabitnoj mreži brzina prenosa (kako upisa tako i čitanja) bila je 115 MBps, dok se u 10 GbE mrežama očekuju brzine od oko 400 MBps, ili više ako se koriste M.2 SSD‑ovi za keširanje pristupa.

Osobina koja izdvaja ovaj NAS je podrška za multimediju. Postoje HDMI portovi koji obezbeđuju da na televizor uputite 4K (3840×2160) video‑sadržaje koji će se emitovati uz 60 Hz osvežavanje – do skora su slični uređaji „dobacivali“ svega do 4K@30 Hz, što znači da ćete uživati u punom kvalitetu slike i brzini iscrtavanja. Uz ovaj NAS možete „opametiti“ svoj nešto stariji model televizora, a konfiguraciju zaokružuju audio izlazi, mikrofonski ulazi i podrška za USB TV tjunere, što znači da možete lako pretvoriti ekran svog PC-ja u televizor.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

PCPress.rs Image

QNAP HS‑453DX je sjajan uređaj za vašu dnevnu sobu, koji kombinuje mogućnost pouzdanog skladištenja fajlova sa reprodukcijom filmova na velikom ekranu i snimanja stream‑ova sa kamera za nadzor. Može da ima i razne druge uloge, ali je konfigurisanje prilično komplikovano – tehnički napredan korisnik koji razume značaj NAS‑a se lako snađe, ali neko ko želi pre svega reprodukciju filmova će potrošiti više vremena nego što je planirao. Ako vam ta oblast ne zadaje brige i ako budžet dopušta investiciju od 105,000 dinara (na šta treba dodati cenu diskova), dobićete moćan sistem koji će zadovoljiti ne samo sadašnje, nego i mnoge buduće potrebe.

Korisna adresa: Mikroprinc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com