ERP 2024

Review: QNAP TS-453D – Korak ka većim brzinama

Gigabit u sekundi je već prevaziđena brzina, a 10 Gbps je možda i dalje preskupo. Zato se QNAP opredelio za međukorak – na naš test je stigao TS‑453D koji, po povoljnoj ceni, donosi brzinu komunikacije 2.5 Gbps.

PCPress.rs Image

QNAP za svakoga

Mikroprinc nam je poslao novi QNAP namenjen pre svega zahtevnim kućnim korisnicima i manjim firmama koje žele da prevaziđu ograničenja gigabitnog interfejsa. TS‑453D na sebi ima dva porta koja na prvi pogled izgledaju kao običan Ethernet, ali zapravo obezbeđuju povezivanje u 2.5 Gbps mrežu korišćenjem kvalitetnih UTP kablova. Što je najlepše, ovi portovi su spremni za agregaciju saobraćaja, pa za komunikaciju dobijate gotovo 5 gigabita u sekundi. Ako 2.5 Gbps mrežu još nemate, uređaj možete povezati u „običnu“ 1 Gbps mrežu, znajući da ste spremni za upgrade mrežne opreme. Ukoliko, najzad, pređete na 10 GbE, TS‑453D ima slobodan PCIe port, u koji možete da ubacite 10 GbE interfejs.

NAS je prilično kompaktan a sa prednje strane ne vidite klasične fioke za diskove, već plastični poklopac koji doprinosi lepom izgledu uređaja. Kada pomerite poklopac, videćete četiri (plastične) fioke u koje smeštate hard‑diskove i SSD‑ove organizovane u neki od RAID režima. Ako su sve četiri fioke popunjene hard‑diskovima, a vi biste rado dodali i SSD namenjen keširanju, u PCIe podnožje možete postaviti adapter za M.2 diskove, pa na njega povezati neki brzi medij masovne memorije.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

PCPress.rs Image

Zadnjom stranom uređaja dominira veliki i prilično tih ventilator, a tu su i mrežni portovi, HDMI port kao i USB 3.2 Gen 1 portovi; na raspolaganju su i tri stara USB 2 porta. Ukoliko nameravate da reprodukujete filmove i drugi video‑materijal direktno sa NAS‑a, tu je HDMI 2.0 port koji podržava 4K rezoluciju uz osvežavanje na 60 Hz, a IR port će obezbediti upravljanje standardnim daljincem.

Raskošne mogućnosti u kompaktnom pakovanju

Zahvaljujući Intel Celeron quad‑core procesoru koji radi na 2 GHz, TS‑453D je kompatibilan sa ogromnim brojem aplikacija koje instalirate kroz operativni sistem – bilo da želite prost backup, kopiranje podataka na udaljeni NAS ili kopiju u cloud‑u, sigurni ste da će odgovarajuća alatka biti na raspolaganju, računajući tu i popularni Plex. Posebno nam se svidelo što besplatno dobijate licencu za korišćenje softvera za video‑nadzor QVR PRO uz podršku za čak osam istovremeno priključenih kamera. Moguće je i pokretanje virtuelnih mašina, u kom slučaju 4 GB ugrađene memorije može postati tesno, pa vredi razmišljati o proširenju na maksimalnih 8 GB.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

PCPress.rs Image

Na brzinskim testovima NAS se dobro pokazao – uz povezivanje oba porta, postigli smo prenos 465 MBps kod čitanja i 422 MBps kod upisa; značajan napredak u odnosu na 115 MBps, koliko smo dobijali kroz klasični gigabitni interfejs. Zato ovaj NAS preporučujemo svim ambicioznim korisnicima koji planiraju ubrzanje svoje mreže, bilo odmah ili kroz par koraka. Vreme je za nove generacije mrežne opreme, a TS‑453D će se u to okruženje sjajno uklopiti.

Korisna adresa: mikroprinc.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com