Review: QNAP TVS-872XU – Vladar vašeg rack-a

Mrežna oprema vaše firme bezbedno je smeštena u veliki rack, pa zašto tamo ne biste smestili i podatke? Mikroprinc nam je ovog meseca poslao TVS‑872XU koji će se u rack‑u osećati kao kod kuće, naročito ako je okruženje 10‑gigabitno…

PCPress.rs Image

TVS‑872XU (puno ime sadrži i RP‑i3‑4G što je oznaka konkretnog modela sa 4 GB memorije) izgleda jednostavno i stameno – masivan (skoro 11 kilograma bez diskova) uređaj 2U visine na kome dominira 8 fioka za smeštanje diskova. Sa prednje strane je jedino još taster za uključivanje i statusne diode, dok su sa zadnje strane portovi: četiri klasična 1 Gbps mrežna priključka, šest USB 3.1 portova, dva SFP+ 10 GbE priključka i HDMI 2.0 port, koji je neočekivan za ovakvu vrstu uređaja pošto retko ko drži televizor pored rack‑a ali… od viška ne boli glava.

Kad već pominjemo višak, sa zadnje strane se nalaze dva priključka za napajanje, po čemu se model koji smo dobili na test razlikuje od slika objavljenih na sajtu proizvođača. Jedan priključak je sasvim dovoljan za rad, ali je i drugi zgodan kao obezbeđenje. Ukoliko je NAS priključen na UPS – što svakako preporučujemo – postavlja se pitanje kako promeniti baterije na UPS‑u; morali bismo da isključimo NAS za tu povremeno neophodnu operaciju. Ovako je sve jednostavno – povežemo NAS drugim priključkom na gradsku mrežu (ili, u nekim bogatijim uslovima, na drugi UPS) i onda se prvi utikač može po potrebi isključiti a uređaj nastavlja da radi.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

PCPress.rs Image

Mnogo je važnije što je slična logika redundantnosti primenjena i na diskove, što je ujedno i svrha ovakvog uređaja. Možete da instalirate čak osam hard‑diskova ili SSD‑ova koje ćete postaviti u željeni RAID režim, verovatno RAID 5, gde otkaz jednog diska ne izaziva gubitak podataka, ili RAID 6, gde čak dva diska mogu da otkažu u istom trenutku a da podaci budu sačuvani. Verovatno u startu nećete popuniti svih osam fioka (mada su najavljeni i modeli sa čak 24 fioke, doduše 4U visine), ali vam uz ovakav NAS nikad neće ponestati prostora, pošto po potrebi možete da dodate još diskova ili da ih zamenite uređajima većeg kapaciteta. Zgodno je ugraditi i neki SSD koji će biti korišćen za keširanje, tj. brži pristup podacima na osnovnim diskovima.

PCPress.rs Image

U centru sistema je Intel‑ov Core i3 procesor osme generacije, a u jedan od PCIe portova je priključen ConnectX kontroler sa dva SFP+ SmartNIC porta za priključenje u 10, 25 ili čak 40 GbE mrežu. Preostala tri PCIe porta su slobodna za ekspanziju sistema, pa se pominje mogućnost ugradnje posebne grafičke kartice koja bi ubrzala transkoding video‑materijala.

Pročitajte i:  Vertiv: UPS nove generacije

PCPress.rs Image

HDMI 2.0 port je stigao do verzije koja može da prikazuje 4K@60 Hz, što može biti zgodno ako se NAS koristi kao centar sistema video‑nadzora.

Uz uređaj smo dobili i dva WD RED hard‑diska od po 2 TB koja smo povezali u običan stripe, da bismo dobili maksimum performansi. Opredelili smo se, iz istih razloga, za jednostavnu particiju, dok će u realnim uslovima verovatno biti primenjen neki od naprednih QNAP‑ovih režima koji, po cenu izvesnog prostora na disku i uz neznatan gubitak performansi, štite od ransomware‑a i drugih opasnosti koje ugrožavaju skladišta podataka. U 1 Gbps Ethernet mreži prenos velikih fajlova je tekao brzinom od potpuno stabilnih 115 MBps, dok smo po povezivanju u 10 GbE mrežu iste fajlove prenosili brzinom od 280 MBps, jednakom za upis i čitanje; performanse su nešto porasle kada smo na obe strane uključili Jumbo Frame mehanizam. Trebalo bi da se mogu postići i bolje performanse, uz brže diskove, keširanje SSD uređajima i optimizaciju konfiguracije sistema.

PCPress.rs Image

TVS‑872XU nas je impresionirao stabilnošću i moćnom konfiguracijom koja podržava virtualizaciju, razdvajanje aplikacija u tzv. kontejnere radi veće sigurnosti (tzv. containerized apps), a pre svega potencijalom za skladištenje i bezbedno čuvanje velikih količina informacija. Cena mu nije mala, ali bezbednost mora da košta…

Pročitajte i:  Važna uloga serverskog rack ormara u modernoj IT infrastrukturi

Korisna adresa: mikroprinc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com