Review: realme 8 Pro – Realan kvalitet

Veoma je uzavrelo u kategoriji mobilnih telefona od oko 300 evra, koja se danas ponajviše identifikuje s pojmom „srednja klasa”, opravdano ili neopravdano. U proteklih godinu dana realme je od dolaska na tržište Srbije plasirao dve generacije (realme 6S i realme 7) i stekao lepu reputaciju. Sada bi valjalo ubrati plodove takvog pristupa, za koji će mnogi reći da je ograničen na mali broj modela, ali koji je očigledno primeren ovdašnjim platežnim sposobnostima najširih slojeva stanovništva.

PCPress.rs Image

Pristup kompanije realme u Srbiji baziran je na sistemu „četa mala, ali odabrana”, gde se tržištu nudi relativno mali broj modela, ali takvih da predstavljaju veoma ubedljivu kupovinu kojoj gotovo da nema alternative. Osma generacija je stigla i, makar kada je Pro model u pitanju, stiže s jasnim unapređenjima, ali i nekim kompromisima spram prošlogodišnjeg modela. Nema više stereo-zvučnika, punjenje baterije je nešto sporije (premda i te kako brzo), a ostalo se na istom hardveru od prošle godine (Snapdragon 720G, UFS 2.1 skladište). S druge strane, kamera je unapređena na senzor od 108 megapiksela, koji u praksi radi izvanredno. Možda vlasnici realme 7 Pro telefona nemaju nekih posebnih razloga za apgrejd, ali svi ostali – i te kako moraju uzeti ovaj telefon u razmatranje.

Agresivan dizajn uz AMOLED ekran

realme 8 Pro je vrlo upadljiv, zahvaljujući veoma interesantno dizajniranoj poleđini. Njom dominira slogan Dare to Leap (Usudi se da iskočiš), koji se presijava skupa sa ostatkom poleđine, dok su u ćošku senzori kamere u očiglednom iPhone stilu. Veoma atraktivno presijavanje je posebno izraženo oko samog slogana. Novajlija je zadržao recept prethodnika  – staklo napred, plastični okvir i plastična leđa, s tim što se radi o veoma kvalitetnoj plastici tako da je utisak o izradi sasvim dobar.

Pročitajte i:  Apple je navodno pokušavao da poveže Apple Watch sa Android-om

PCPress.rs Image

Ekran od 6,4 inča raspolaže rezolucijom od 2400 × 1080 tačaka, s 20 : 9 odnosom stranica i gustinom prikaza od 411 tačaka po inču. Reč je o dobrom Super AMOLED ekranu, što je retkost za ovu kategoriju telefona gde ipak i dalje dominira IPS ekran.

S druge strane, nema visoke frekvencije osvežavanja, na koju smo navikli u protekloj godini, pa tako ostajemo na prošlogodišnjih 60 Hz osvežavanja. Maksimalno osvetljenje je deklarisano na 1000 nita. Na raspolaganju je vrlo korisna Always-On opcija za ekran, koja će vam prikazivati esencijalne informacije i kada je on isključen, a postoji širok spektar podešavanja i prilagođavanja ekrana, tako da će korisnici njim biti vrlo zadovoljni. Ispod ekrana je smešten i optički skener otiska prsta.

PCPress.rs Image

Hardverski odmeren

Kao što smo rekli, telefon se u hardverskom smislu nije mnogo promenio. U praksi to znači da se oslanja na 8-nm Snapdragon 720G čipset, koji nudi savim dovoljno snage za ovu kategoriju. Definitivno su urađene i određene optimizacije, pa tako, recimo, realme 8 Pro primetno brže radi s kamerom u odnosu na druge telefone sa ovim čipsetom, što vidimo i u još nekim situacijama. Osmojezgarni procesor i Adreno 618 čipset donose sasvim dovoljno snage, tako da će telefon odlično služiti i u igrama, a zanimljivo je da se ne zagreva previše, uprkos nešto manjim dimenzijama spram raznih direktnih konkurenata.

PCPress.rs Image

Svemu doprinosi 8 GB RAM-a, što je više nego dovoljno. Skladišni prostor ima kapacitet od 128 GB, i reč je o UFS 2.1 tipu memorije. Ukoliko budete poželeli da ga proširite, to je lako moguće učiniti zahvaljujući microSDXC slotu, koji nije deljen, pa ne morate praviti kompromise po pitanju broja SIM kartica.

Rezultati za CPU i GPU u Geekbench 5.0 testu

Hardverska zaokruženost dolazi u vidu Bluetooth 5.0 + LE podrške, 3,5-milimetarskog konektora, te baterije solidnog kapaciteta. Sa 4500 mAh baterijom izguraćete dan do dan i po i u zahtevnijim situacijama, a štedljiviji korisnici mogu da računaju i na duže korišćenje. Brzi punjač od 50 W dopuniće polovinu kapaciteta za samo 17 minuta, odnosno kompletnu bateriju za nešto manje od 50 minuta, tako da se možete pouzdati da vas telefon u tom pogledu jednostavno neće izneveriti.

realme UI 2.0 interfejs na Android 11 operativnom sistemu

realme 8 Pro koristi Android 11 operativni sistem u kombinaciji sa realme UI 2.0 korisničkim interfejsom. Interfejs je čist i pregledan, s minimalizmom kao idejom-vodiljom. Ikone su podrazumevano „veoma kružne”, a možete odabrati pakete ikona ukoliko želite nešto drugačiji oblik. Radi veoma brzo, na raspolaganju su App Drawer, Dark mode, jednostavan Task switcher, kao i mnoge korisne alatke u sistemu – sve u svemu, nema se šta zameriti i definitivno je realme puno uradio da optimizuje svoj softver u protekloj godini. Pomaci su veliki i evidentni.

Pročitajte i:  Stigla je realme 12 Serija 5G - performanse bez kompromisa za unapređenje korisničkog iskustva

Fantastična kamera

Glavna kamera, da budemo precizni. realme i dalje koristi dodatne senzore od 8 MP (ultrawide), te dva od 2 MP za bokeh i makro, ali ovde je definitivno zvezda veliki senzor od 108 MP! Odmah možemo da kažemo kako realme 8 Pro zahvaljujući njemu nudi fantastično iskustvo u domenu fotografije. Reč je o Samsung ISOCELL HM2 senzoru, s veličinom piksela od 0,7 µm, Super PD autofokusom i otvorom blende od f/1.9.

Snimci kreirani kamerama realme 8 Pro telefona

Fotografije koje ovaj telefon pravi zaista su sjajne u većini situacija. Telefon koristi nine-pixel-binning tehnologiju da pravi podrazumevane fotografije od 12 MP, izuzetno bogate detaljima i vernog prikaza boja. Možete da aktivirate i mod za sliku u punoj rezoluciji od 108 MP, koja je neverovatno detaljna i oštra, ali uz dve prepreke – snimanje je dosta sporije, a rezultujuća fotografija je veoma velika i zauzima puno prostora (50 MB i više), pa ovaj režim preporučujemo samo u biranim situacijama.

Zoom nivoi: 1x (regularna fotografija), lossless 3x zoom, 5x zoom

Takođe, Realme 8 Pro podržava tzv. lossless zoom opciju, gde 3x zum fotografije bivaju snimljene praktično bez gubitaka detalja. Tu su i noćno snimanje (uz blago umekšavanje fotografija), koje je dovoljno dobro, kao i AI asistencija. Video-snimanje je moguće u 4K rezoluciji pri 30 fps, ali je elektronska stabilizacija aktivna samo u 1080p/30fps modu snimanja. Pretpostavljamo da neke stvari moraju biti ostavljene za top-modele…

Pročitajte i:  Uzbudljiva Xiaomi ponuda za sve ljubitelje tehnologije

PCPress.rs Image

Kada se sve sabere i oduzme, realme 8 Pro je jedan od najboljih telefona koje možete kupiti u njegovoj cenovnoj klasi. Nudi odličan balans mogućnosti i opcija, s dominantnom odlikom u vidu fantastične glavne kamere. Ukoliko raspolažete odgovarajućim budžetom i ne želite da dajete puno para na (pre)skupe telefone, trebalo bi da ga stavite na najuži spisak opcija za kupovinu.

Korisna adresa: realme.com

Facebook komentari: