ERP 2024

Review: Tabla sveznalica

Razvojem tehnologije sve većih LCD ekrana bilo je samo pitanje vremena kada će se u prodaji pojaviti zamena za tradicionalnu školsku tablu. Prestigio sada na našem tržištu nudi seriju Multiboard modela.

PCPress.rs Image

Modeli iz ponude razlikuju se po veličini ekrana i hardveru. Na raspolaganju su veličine ekrana od 55 pa do čak 98 inča, a većina je u 4K rezoluciji. Samo jedan model, dijagonale 65“, ima 1920 x 1080 rezoluciju, dok svi ostali čak 3840 x 2160 piksela.

Uz solidan ugao gledanja, osvežavanje od 120 Hz i osvetljenje od 440 cd po metru kvadratnom (kontrast 1300 : 1), ovi ekrani obezbeđuje dobar kvalitet prikaza. Reč je o Hitachi IFPD ekranima koji su dizajnirani upravo za interaktivnu primenu, što znači da su osetljivi na dodir i to do 20 tačaka istovremeno za dodir i 10 tačaka za „pisanje po ekranu”.

PCPress.rs Image

Za pisanje, tu je i „pametna olovka” koja, pored funkcije pisanja, omogućava i laku kontrolu slajdova i sličnog sadržaja, uz lako povezivanje sa MS Office aplikacijama. Ova kombinacija omogućava efikasnu zamenu za tradicionalnu tablu i kredu.

Pročitajte i:  AMD ostvaruje značajne dobitke u segmentu desktop CPU-a u odnosu na Intel u prvom kvartalu 

Naravno, kada pominjemo MS Office, jasno je da Prestigio Multiboard sadrži i adekvatan hardver za pokretanje operativnog sistema Windows 10. U zavisnosti od veličine ekrana, na raspolaganju su Intel Core i5 i Core i7 procesori (šeste generacije), sa 4 do 8 GB DDR4 memorije i SSD-om od 128 ili 256 GB. Takve konfiguracije više su nego dovoljne za lep rad Windows-a 10, ali i za sve prateće aplikacije.

PCPress.rs Image

Oni koji ne žele MS platformu, imaju opciju Android OS-a jer je adekvatan mobilni hardver takođe ugrađen u Prestigio Multiboard. Većina korisnika će zbog funkcionalnosti i aplikacija pre odabrati Windows 10 (za sada), ali je lepo što postoji i Android opcija. Ukoliko se ukaže potreba, Prestigio Multiboard ima i set VGA i HDMI ulaza koji omogućavaju projekciju slike s nekog drugog uređaja. Zvučnici od dva puta 10 W integrisani su u jako, aluminijumski ojačano kućište (što bi trebalo da obezbedi bolju zaštitu uređaja kada ga koriste deca), a za mrežno povezivanje tu su Wi-Fi i RJ45 opcije.

Uz Prestigio Multiboard dolaze već preinstalirane aplikacije koje su neophodne za ostvarivanje široke funkcionalnosti ove sci-fi table. Većina softvera je već licencirana uz uređaj, pa nema dodatnih troškova. Jedino se za Prestigio Addreality aplikaciju koja je namenjena za „marketing stručnjake” plaća mesečna ili godišnja pretplata po uređaju. Ipak, za većinu primena Prestigio Multiboard ima sve što je neophodno, uz opciju da se po potrebi instalira nešto od freeware ili nekog drugog softvera.

Pročitajte i:  Naredne generacije Intel-ovih procesora mogu vas zbuniti svojim imenima 

PCPress.rs Image

Budući da su i deca već odavno naviknuta na korišćenje ekrana osetljivih na dodir, moderna tabla kao što je Prestigio Multiboard samo je logičan tehnološki nastavak koji treba da omogući da se pažnja malo više održi, a uz interaktivni momenat i opcije za učenje prošire. Izgleda da je tradicionalnoj tabli u raznim obrazovnim ustanovama odzvonilo. U stvari, za nas je tek počelo, jer se brzina „odziva” našeg obrazovnog sistema meri u milenijumima.

Naravno, Multiboard je mnogo funkcionalniji od „čiste školske table”, a to podrazumeva i razne poslovne primene, koje mogu biti baš široke usled velike fleksibilnosti ove platforme.

Korisna adresa: www.asbis.rs

Facebook komentari: