ASUS ROG Flow

Review: Uđimo u svet virtuelne realnosti

Uz osmu seriju high‑end telefona, Samsung je spremio i novi VR komplet. Kaciga Gear VR dobila je spoljni kontroler, a za kreativce tu je nova Gear 360 kamera s opcijama za live streaming.

Primetivši da je Samsung na osmoj seriji premium telefona promenio konektor iz Micro USB u USB Type‑C format, pomirili smo se s tim da će promenjeni konektor ograničiti novi Gear VR na upotrebu uz Galaxy S8, S8+ i predstojeći Note 8. Na sreću, deo s konektorom je modularan, pa možete da stavite obe vrste konektora, što proširuje spektar primenjivih telefona i na S7, S7 edge, Note 5, S6 edge+, S6 i S6 edge. U stari Gear VR model iz 2015. godine, doduše, nećete moći da stavite Galaxy S8/S8+ ili Note 8.

Izgled nove Gear VR kacige nije dramatično različit od starog modela, osim što je pored back tastera dodat i home taster iznad touchpad‑a na desnoj strani kacige. To olakšava navigaciju za kozumente VR slika i videa. Ugođaj će sigurno biti bolji uz smanjenu masu (345 prema 480 grama kod starog modela), ali pravu upotrebljivost daje mu priloženi BT kontroler.

Pročitajte i:  Samsung i Mastercard rade na razvoju kartice sa senzorom za otisak prsta

Prava virtuelna realnost

Od jeftinijih VR kaciga, Samsung‑ovu smo isticali upravo zbog ugrađenih senzora, zbog kojih reaguje brže na pokrete i promenu položaja. Opet su tu žiroskopski senzor i detektor blizine koji je zapravo zadužen da automatski pokrene Oculus Home aplikaciju ili da isključi ekran, ako kaciga nije na glavi.

Kontroler je opremljen žiroskopom akcelerometrom i magnetskim senzorom koji zajedno određuju apsolutnu poziciju kacige u stvarnom svetu i njenu vektorsku brzinu (smer i intenzitet). Na raspolaganju su touchpad kontrole ispod kojih je okidač, a pod palcem su home, back, „+“ i „‑“ tasteri i to bi trebalo da pokrije sve vrste oruđa i oružja od preistorijske batine, preko srednjovekovnih mačeva, do laserskih pištolja i raznih lightsaber modela. Dosta toga možete i bez kontrolera, ali ako želite da se igrate, pa i mnogo lepše i slobodnije upravljati drugim sadržajima, kontroler je ključan. Desi se (retko) da kontroler inicijalno dobije suprotnu orijentaciju od željene, ali se sve brzo sredi. Pre upotrebe kontrolera, naravno, treba ga upariti s telefonom i kalibrisati izvodeći pomalo čudne, ali efikasne pokrete.

Šta reći o kacigi, sem da je lakša, fleksibilnija i, čini se, s kvalitetnijim sočivima koja daju jasniju i svetliju sliku, a da su kontroler i obilje senzora – pun pogodak. Možda ovaj VR sistem nije baš kao HTC Vive, ali s obzirom na brz rad zahvaljujući dodatnim senzorima i ceni od 17.999 dinara (s kontrolerom) – dobro, treba da posedujete i telefon – sistem nema premca u efikasnosti i brzini odziva.

Pročitajte i:  Review: Galaxy S21 Ultra - Galaksija ultra sija

Za kreativce

Šta je problem s VR‑om? Kao što obično biva s novim tehnologijama (setimo se 3D televizora), stvari obično zapnu u produkciji. 3D televizore skoro da više niko i ne pominje, a ko je ulužio dosta novca u ovu opciju i nekoliko kompleta naočara, zna koliko ga je koštalo gledanje onih nekoliko 3D filmova do kojih je nekako došao.

Jedina, uvek efikasna, opcija je da prepustite korisnicima da sami prave sadržaj i da se trudite da to omogućite uz što manja ulaganja. Zato skidamo kapu Samsung‑u za Gear 360 kamere koje snimaju baš to – VR materijal za gledanje, i to baš vaš. Novi Gear 360 košta 31.999 dinara i ako imate bar malo kreativnih poriva, silno ćete se zabaviti praveći 360 fotografije i video‑zapise.

Ostavljamo detalje za neki opširniji prikaz, a naglasićemo samo da je nova kamera manja, lakša i prilagođena za držanje u ruci, jer se ispostavilo da većina korisnika najradije snima „iz ruke“. Još više će vas obradovati puna 4K video‑rezolucija kad se snima 360 video i dodatne opcije za live video‑streaming. Spisak kompatibilnih uređaja za kontrolu i editovanje je značajno uvećan i obuhvata Galaxy S8, S8+, S7, S7 Edge, Note5, S6, S6 Edge, S6 Edge+, A5/A7 (2017), pa čak i iPhone 7, 7+, 6S, 6S+, SE (minimum iOS 10.0 ili noviji), te PC i Mac računare.

Pročitajte i:  Utisci: Samsung Galaxy Z Flip - Savij me nežno

Upravljanje je poslovično lako i zapravo vam nije potrebno nikakvo „stičovanje“ ili dodatna obrada – dovoljno je da pošaljete snimljeni materijal na Facebook, Google Photos, YouTube ili bilo koji servis koji podržava 360 materijal i sve će odmah biti dostupno za gledanje.

Ako ste propustili prethodnu seriju Samsung VR uređaja, nema razloga da odlažete kupovinu, jer je u međuvremenu u saradnji s kompanijom Oculus nastalo i mnogo, mnogo materijala za gledanje i igranje. A ponešto možete i sami, pa će zadovoljstvo biti još veće.

(Objavljeno u PC#246)

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , , , ,