BIZIT plus

Review: vivo Y72 5G – Živahan novajlija

Kompanija vivo nedavno je izbila na čelnu poziciju liste proizvođača na matičnom tržištu, u Kini! Podatak za svaki respekt, posebno imamo li u vidu da je reč o najkonkurentnijem tržištu na svetu (zanimljivo kako u zemljama vrlog kapitalizma nema takve konkurencije, niti smenjivanja na vrhu, prim. ur.) No, u Srbiji ova firma tek odskora nudi svoje proizvode. Koliko može jedan od nosilaca ponude, model Y72 5G?

PCPress.rs Image

Majstor za sve

Među pristupačnijim uređajima često imamo modele različitog koncepta. Nekada se proizvođači fokusiraju na par maksimalnih osobina uz kompromis u preostalim aspektima, a nekada ponude prave pravcate univerzalce. Prednosti i mane oba koncepta su očigledne – prvi će biti ponajbolji u nekoj od karakteristika, kao što su kamera, baterija, procesor itd. ali uz poneku „ozbiljnu rupu”. Drugi će biti uravnoteženi, ali će uvek moći da se prigovori da jedan konkurent ima nešto bolju kameru, drugi nešto bolju bateriju… Moramo reći da je vivo hrabro odlučio da ponudi upravo – pravog univerzalca u vidu modela Y72 5G.

Pročitajte i:  Tecno Spark 20 Pro+: Lagani odskok

PCPress.rs Image

Šta to znači u praksi? Kombinacija dobrih osobina koja može, ali i ne mora rezultovati mlakim utiskom ili ushićenjem. Novajlija stiže sa IPS ekranom odličnog prikaza (ali ne i OLED nivoa, niti s povećanim osvežavanjem), dijagonale 6,58 inča i proširene 1080p rezolucije uz 20 : 9 odnos stranica.

PCPress.rs Image

Kućište je veoma lepo, izrađeno od kvalitetne plastike, a u pakovanju stiže i providna futrola. Prednju stranu karakteriše već pomalo zaboravljeni zarez s kamerom od 16 MP. Na desnoj strani zatičemo taster za paljenje u koji je integrisan senzor otiska prsta, što smatramo najboljim rešenjem tog tipa, posebno zbog ultrabrzog otključavanja. Masa telefona od 193 grama sasvim je u skladu s dimenzijama i uređaj lepo leži u ruci.

Android 11 operativni sistem uz Funtouch 11.1 korisnički interfejs

Dobre performanse uz MediaTek Dimensity 700 5G

Kada je o performansama reč, vivo Y72 5G se oslanja na novi osmojezgarni 7-nm MediaTek Dimensity 700 5G čipset. Njegove performanse su tu negde između Snapdragon 720G i 730G čipsetova, što je sasvim primereno i klasi i vidovima upotrebe, te korisnicima neće faliti brzine. Slično se može reći i za memoriju, budući da telefon stiže s 8 GB RAM-a i 128 GB UFS 2.1 skladišnog prostora, što je proširivo microSDXC karticom koja zauzima jedan od dva hibridna SIM slota.

Pročitajte i:  realme 12 Pro+: Quo vadis, realme?
PCPress.rs Image
Rezultati u Geekbench 5 aplikaciji

Nije vivo zaboravio ni ljubitelje muzike, pa je tu 3,5-mm konektor za slušalice. Baterija od 5000 mAh nudi višednevnu autonomiju, a punjač od 18 W se stara da dopuna ne traje predugo. Y72 5G stiže sa Android 11 sistemom, te Funtouch 11.1 korisničkim interfejsom, koji ima i podršku za srpski jezik, što smo isprobali i radi sasvim zadovoljavajuće. Sve je pregledno i jednostavno, bez nekih naročitih iskakanja, čemu su kineski proizvođači skloni.

PCPress.rs Image

Kamera je sasvim dobra za cenovni razred kome telefon pripada. Primarni senzor od 64 MP ima fazni autofokus i daje prilično detaljne fotografije, tek katkad umekšane i sa dosta detalja. Pored dobrog funkcionisanja u osnovnom režimu, tu je i noćni režim snimanja, u kom se izvlači dosta detalja iz mračnih scena. Što je podjednako važno, noćni mod radi prilično brzo, što nije uvek svojstveno telefonima ove kategorije.

Snimci kamerama vivo Y72 5G telefona

Nažalost, nema 4K video-snimanja, već je maksimum 1080p@60fps. Prisutna je i 8 MP ultrawide kamera, kao i makro kamera od 2 MP, ali u 99 odsto situacija ćete koristiti primarnu kameru koja je veoma dobra.

Pročitajte i:  TECNO predstavlja najnoviji dodatak Spark seriji: Spark 20c – na duplo višem nivou!

PCPress.rs Image

Na neki način, time se i sumira naš utisak o vivo Y72 5G telefonu. Ujednačen, solidan, veoma dobar i nudi dosta za uložen novac. Da li je to dovoljno za proboj na tržištu koje je ekstremno konkurentno? Vreme će pokazati, rivali ne spavaju i vivo mora biti svestan da ne trči sprint, već maraton. Polazna osnova je dobra, ali čekamo da vidimo šta će ponuditi jesenja i prolećna kolekcija.

Korisna adresa: vivo.com/rs

Facebook komentari: