Review: Wiko View 3 – Probijanje kroz džunglu

Kako se istaći u pravoj šumi pristupačnih telefona? Francuski Wiko pokazuje da „ume da pliva” u tim vodama, uspevajući da podigne svoj tržišni udeo i zastupljenost na raznim tržištima iz godine u godinu. Dok s jedne strane počinju aktivnosti u Sjedinjenim Državama, lansiraju i treću generaciju svoje izuzetno uspešne View serije. Pogledajmo šta može Wiko View 3!

PCPress.rs Image

U samom startu, na kutiji se ističe veliki ekran telefona, pa je jasno da Wiko želi da istakne veliku površinu displeja. Telefon dolazi sa 6,26” IPS ekranom rezolucije 1520 × 720 piksela. Premda su neke ivice uočljive, posebno donja, možemo reći da je uspešno obavljena misija razvlačenja ekrana do ivica što je više moguće. Staklo se s bokovima spaja putem efektnih i dopadljivih 2,5D zakrivljenja, zahvaljujući kojima telefon besprekorno leži u ruci.

PCPress.rs Image

S masom od 178 grama, ne spada u najlakše telefone, ali ni u najteže, pa se relativno udobno koristi. U vrhu ekrana je kružni zarez u koji je smeštena prednja kamera od 8 MP. Pozadi zatičemo skener otiska prsta na tradicionalnom mestu, ali i modul sa čak tri kamera senzora.

Pročitajte i:  HONOR je lansirao HONOR 200 seriju koja donosi portretnu fotografiju studijskog kvaliteta

PCPress.rs Image

Upravo kamera sistem čini udarnu stavku Wiko View 3 modela. Telefon koristi standardni senzor od 12 MP, 120-stepeni ultraširoki senzor od 13 MP, kao i pomoćni senzor od 2 MP za merenje dubine. Dostupan je Phase Detection autofokus, a širokougaono snimanje podiže utisak o upotrebljivosti telefona i čini snimanje raznovrsnijim i zabavnijim. U najboljem Wiko-vom maniru, implementirana je stabilizacija 1080p video-snimaka, pa ćete praviti sasvim pristojne video-zapise pomoću ovog telefona.

Galerija: Snimci snimljeni kamerom Wiko View 3 telefona

Drugi veliki adut View 3 telefona jeste njegova baterija. Wiko ga reklamira kao „telefon koji izdrži dva dana”, a specifične karakteristike omogućavaju mu da radi i duže od toga. Naime, koristi se veoma agresivan senzor automatskog osvetljenja koji vrlo rado spušta osvetljenost ekrana, doprinoseći na taj način uštedi. No, sve bi to bila zaludna rabota da baterija od 4000 mAh sama po sebi nije tako izdašna. Zahvaljujući njoj, telefon je i te kako u stanju da dugo služi. Šteta je samo što nema bržeg punjača u pakovanjuView 3 se puni preko micro-USB porta standardnim punjačem snage 10 W, tako da će se korisnici načekati dok se velika baterija napuni.

Pročitajte i:  Meta & Google radi na AI ugovorima sa holivudskim studijima

PCPress.rs Image

Jedan od faktora jednačine energetske efikasnosti uvek je ugrađeni čipset, koji diktira performanse i snagu telefona. Mediatek Helio P22 je veoma štedljiv čipset i… ništa više od toga. Reč je o osmojezgarnom procesoru čija jezgra rade do 2 GHz, ali je on nevelike snage, tako da ne treba očekivati naročite performanse. Barem zbog toga, baterija traje veoma dugo, a telefon je uvek hladan, čak i prilikom igranja i pokretanja zahtevnih aplikacija.

PCPress.rs Image
Rezultati testova koje postiže View 3: Antutu, 3DMark, Geekbench

Wiko View 3 ima 3 GB RAM-a, što je dovoljno za dobar ugođaj u svakodnevnom radu, kao i 64 GB prostora za skladištenje, što je više nego pristojno. Pored toga, dostupno skladište može se proširiti putem microSD slota do 256 GB, samo treba imati u vidu da se za to koristi jedan slot hibridnog Dual SIM ležišta.

PCPress.rs Image

Android 9 Pie, koji se isporučuje na ovom telefonu, stiže u izvornoj verziji, bez ikakvih dodatnih opterećenja, pa radi veoma dobro i nemamo nikakvih primedbi u tom pogledu. Takođe, pohvalili bismo prisustvo 3,5-mm konektora za slušalice, koji nažalost, mnogi polako izbacuju iz upotrebe. Osim skenera otiska prsta, možete koristiti i sistem prepoznavanja lica, koji koristi AI za bolji učinak. Na samom kraju, pohvalili bismo boje u kojima je dostupan telefon, jer su neobične i drugačije od većine tržišne ponude.

Interfejs Wiko View 3 mobilnog telefona

Korisna adresa: rs.wikomobile.com

Facebook komentari: