Revolucionarno otkriće baterija u SAD?

Grupa inženjera i istraživača u Vašingtonu je napravila bateriju sa protokom vandijuma. Reč je o baterijama veličine frižidera koje imaju dovoljno energije da napajaju kuću i vek trajanja nekoliko decenija.

PCPress.rs Image

Grupa inženjera i istraživača u SAD-u je došla na ideju da napravi bateriju koja se zasniva na protoku vanadijuma. Dizajn ove baterije podseća na frižider i ima veliku količinu energije kao i dug vek trajanja. Jedan od inženjera koji je radio na ovom istraživanju, Kris Hauard, smatra da se tokom eksperimenta pokazalo da ideja prevazilazi samu sebe.

Iako se sve činilo da je nova baterija na dohvat ruke, skladište i samo istraživanje je zatvoreno. Svi koji su učestvovali na ovom projektu su otpušteni. A projekat je prodat kineskoj kompaniji koja posluje u Americi. Reč je o prodaji, koju je realizovalo Ministarstvo energetike SAD-a tokom 2017. godine prenosom licence.

Ova tema postaje aktuelna nakon nekoliko godina, međutim novinari istraživači ne mogu da dođu do relevantih podataka. Niko ne želi da im da interviju i odgovori na ključna pitanja. Jedno od njih je zašto je vlada SAD-a prodala Kini ovakvu licencu koja može da joj pruži mogućnost daleko većeg ekonomskog razvoja?

Pročitajte i:  Xiaomi EV osnovao preduzeće sa CATL-om 

Svakako da je ova tema danas veoma značajna ali možemo samo očekivati tišinu i zataškavanje pravih informacija.

Izvor: Npr.org

Facebook komentari: