RISC-V čipovi kao novo bojno polje

Amerika i Kina su našle novo bojno polje.

PCPress.rs Image

U novom frontu u američko-kinesko tehnološkom ratu, administracija Bajdena suočava se sa pritiskom nekih zakonodavaca da ograniče američke kompanije da rade na slobodno dostupnoj tehnologiji čipova koja se široko koristi u Kini. To bi bio potez koji bi mogao da preokrene način na koji globalna tehnološka industrija sarađuje preko granica.

U pitanju je RISC-V, tehnologija otvorenog koda koja se takmiči sa skupom vlasničkom tehnologijom britanske kompanije za dizajn poluprovodonika i softvera Arm Holdings. RISC-V može da se koristi kao ključni sastojak za bilo šta, od čipa za pametni telefon do naprednih procesora za veštačku inteligenciju.

Neki poslanici navode kao osnovni razlog za preduzimanje mera u vezi sa RISC-V nacionalnu bezbednost- Zakonodavci su izrazili zabrinutost da Peking koristi kulturu otvorene saradnje među američkim kompanijama kako bi unapredili sopstvenu industriju poluprovodnika, što bi moglo da naruši trenutno vodeće mesto SAD u oblasti čipova i da pomogne Kini da modernizuje svoju vojsku. Njihovi komentari predstavljaju prvi veliki pokušaj da se američkim kompanijama ograniči rad na RISC-V.

Pročitajte i:  Tajvan optužuje kineskog dobavljača Apple-a za ilegalno vrbovanje tehnoloških talenata

Predstavnik komisije Predstavničkog doma za Kinu, rekao je da Ministartsvo trgovine treba da „zahteva da bilo koja američka osoba ili kompanija dobije izvoznu dozvolu pre nego što stupi u kontakt sa entitetima NRK na RISC-V tehnologiji.

Takvi pozivi za regulisanje RISC-V su najnoviji u američko-kineskoj borbi oko tehnologije čipova koja je eskalirala prošle godine uz sveobuhvatna ograničenja izvoza za koja je Bajdenova adminsitracija Kini rekla da će ažurirati ovog meseca.

Ukoliko bi Bajdenova administracija regulisala učešće američkih kompanija u fondaciji sa sedištem u Švajcarskoj na način na koji traže zakonodavci, to bi otežalo američke i kineske kompanije da rade zajedno na otvorenim tehničkim standardima. To bi takođe stvorilo prepreke kineskoj potrazi za samodovoljnošću čipovima.

Izvor: reuters.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,