Kina uvodi ograničenja na korišćenje iPhone uređaja svojim zvaničnicima

Prema izveštajima Wall Street Journal-a, Kina je proširila zabranu korišćenja iPhone-a i drugih uvoznih uređaja vladinim zvaničnicima. Državni službenici navodno su obavešteni na sastancima i preko raznih grupa da ne donose uređaje stranih brendova na posao. Takođe, ne smeju da ih koriste za rad. Cilj je navodno smanjenje zavisnosti od strane tehnologije i poboljšanje i jačanje sajber bezbednosti.

PCPress.rs Image

Cilj je zadržati podatke unutar svojih granica

Peking je ranije doneo odluku da Apple i druge strane proizvode stavi na listu proizvoda koji su zabranjeni za upotrebu u vladinim sektorima. Ova zabrana je poslednji put primenjena 2019. godine. Vlada je tada planirala da postepeno izbaci zapadnu opremu u roku od tri godine u korist lokalnih alternativa. Cilj je bio zadržati podatke unutar svojih granica. Takođe, potebno je bilo obezbediti da tehnologija bude “sigurna” i “kontrolisana”, sve u okviru Zakona o sajber bezbednosti Kine iz 2017. godine.

Apple je uspeo da ostane izbegne ove probleme i nesuglasice, verovatno zato što Foxconn i drugi dobavljači u Kini zapošljavaju milione ljudi. Kompanija se pridržavla kineskih zakona tako što je ukolonila veliki broj ilegalnih aplikacija, kao što su VPN-ovi, sa App Store-a. Apple je zavisan od kineske proizvodnje. Veći deo proizvoda kompanije, uključujući i iPhone proizvodi se u Kini.

Pročitajte i:  Apple prototipi sklopivih ekrana nisu prošli testiranje

Takođe, Kina doprinosi značajnom delu ukupnih prihoda Apple-a, tačnije oko 19 posto. To znači da bilo kakve promene u odnosima između Apple-a i Kine, kao i promene u kineskom zakonodavstvu ili političkim okolnostima, mogu značajno uticati na poslovanje kompanije.

Nakon sankcija, zabrana i sukoba u poslovanju između Sjedinjenih Država i Huawei-ja i drugih kineskih kompanija, Peking je uzvratio sličnom zabranom proizvođača čipova Micron. Takođe, prošle nedelje kineska kompanija Huawei predstavila je Mate 60 Pro pametni telefon. Kompanija je koristila domaće čipove od 7 nanometara koji su se pokazali naprednijim nego što se očekivalo. Kina je takođe predstavila fond od 40 milijardi dolara za svoju industriju čipova.

Tesla je još jedna američka kompanija koja je ranjiva na promene u politici Kine. Prema ranijem izveštaju Wall Street Journal-a, Kina je nedavno uvela ograničenja na upotrebu Tesla automobila. Naime, Tesla automobile ne može koristiti vojno osoblje i zaposleni u državnim kompanijama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,