BIZIT 2022

RNIDS i Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo potpisali Sporazum o saradnji

PCPress.rs ImageRegistar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) danas je potpisao Sporazum o saradnji sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo. Sporazum su potpisali ministarka Jasna Matić i Nenad Marinković, direktor RNIDS-a.
Sporazumom o saradnji utvrđuju se odnosi i nadležnosti bitne za funkcionisanje srpskog domenskog prostora na internetu. Potpisivanjm Sporazuma, Srbija staje u red sa drugim evropskim državama koje su ulogu registracije domena poverile predstavnicima najšire Internet zajednice koju preko RNIDS-a predstavlja 51 članica Skupštine. Među članovima Skupštine nalaze se vodeći pružaoci usluga interneta, operateri fiksne telefonije, državne institucije, sistem integratori, kablovski distributivni sistemi, softverske kuće i mediji.
RNIDS je osim poslova registracije internet domena i donošenja pravila po kojima se registracija odvija, preuzeo i obavezu ispunjavanja najstrožih zahteva za neprekidnim funkcionisanjem srpskog domenskog prostora i u protekloj godini investirao više od 100.000 evra u najsavremeniju opremu i sistemski softver. RNIDS je takođe sopstvenim sredstvima finansirao proceduru izbora i ocene ćiriličkog internet domena Srbije i sufinansirao 28 projekata za unapređenje i razvoj interneta na teritoriji Srbije, namenjenih najširoj bazi korisnika interneta.
Za narednu godinu se planira početak slobodne registracije ćiriličkog internet domena Srbije zasnovanog na principima ravnopravnosti, zaštite interesa postojećih registranata i jednakosti za sve korisnike interneta. RNIDS će podržati akciju Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, „ Digitalna škola“,organizovati više međunarodnih i lokalnih događaja posvećenih internetu, regulativi i upravljanju njegovim vitalnim delovima i uzeti učešće u integraciji svih resursa internet zajednice.
Registar nacionalnog internet domena Srbije očekuje od Vlade Srbije da će prepoznati značaj informaciono-komunikacionih tehnologija za razvoj Srbije i da će ta oblast dobiti ulogu nosioca razvoja. RNIDS takođe očekuje podršku podršku u organizaciji skupova u vidu aktivnog učešća, kao i podršku u pregovorima sa predstavnicima međunarodnih institucija.
Povećanje poreza na dodatnu vrednost za računare na 18% zadalo bi presudan udarac na nivo tehničke pismenosti građana, tako da je neophodno da se poreska stopa PDV-a vrati na dosadašnjih 8%, kako se ne bi nastavilo veliko zaostajanje Srbije u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Pročitajte i:  .rs i .срб: besprekoran servis obučen u novo ruho

Izvor: RNIDS

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,