BIZIT plus

Robot “Digits” sledeće generacije dobija glavu i ruke

Agility Robotics je 20.03. najavio ažuriranu verziju svog dvonožnog robota za skladištenje Digits.

PCPress.rs Image

Ažurirani model može povući veću težinu i dosegnuti dalje

Dizajnirana da preuzme zadatke koji se ponavljaju ili sa rizikom od povreda, nova verzija dodaje glavu (sa LED animiranim očima) i ruke, i može da podnese širi niz zahtevnih radnih opterećenja od svog prethodnika.

Novi robot Digits može „dosegnuti više, nositi više, trajati duže, puniti brže i raditi na pokretnoj traci“ bolje od prethodnog modela. Pored toga, bolji je u manipulisanju okolinom, ima oštriju percepciju i bolji je u interakcijama čoveka i robota. Mašina je visoka 175 cm i teška je oko 63,5 kg, uključujući novodizajnirane „krajnje efektore“ (ruke) koje joj pomažu da dosegne visoke ili niske prostore i podigne ili postavi plastične torbe ili druge predmete koji se nalaze u skladištima za otpremu.

„Posao u skladištu uključuje mnoge automatizovane procese, ponavljajuće zadatke koji prečesto dovode do povreda i velike fluktuacije, ostavljajući skupe praznine u radnoj snazi koje otežavaju lance snabdevanja“, objašnjava kompanija u saopštenju za štampu. „Iako automatizacija može pomoći da se popune te praznine, postojeća rešenja za automatizaciju obično imaju jednu namenu, što znači da kompanije moraju da ugrade i održavaju desetine različitih rešenja za različite zadatke ili zahtevaju skupo prilagođavanje radnog prostora. Ideja je da humanoidni robot najbolje može da ponovi zadatke koji se obično dodeljuju ljudima”.

Pročitajte i:  Mravi kao inspiracija: Kad roboti rade u kolektivu

Iako automatizacija može da poštedi ljudske radnike od najzahtevnijih aktivnosti, nije sve idealnno: mašine će verovatno potpuno izbrisati neke ljudske poslove. Štaviše, sa već astronomskim razlikama u bogatstvu, robot stiže pošto najveće svetske korporacije otpuštaju hiljade zaposlenih; teško je ne posmatrati ove mašine sa podjednakim cinizmom i strahopoštovanjem.

Agility Robotics će od 20. do 23. marta izvesti potpuno autonomne demonstracije Digitsa na ProMat Chicagu. Kompanija takođe otvara prijave za mesta u svom Agility partnerskom programu (APP), koji će za početak biti jedino mesto za njihovu kupovinu. Cene tek treba da budu objavljene, a očekuje se da će prve jedinice biti isporučene učesnicima APP-a početkom 2024. Kompanija ima za cilj 2025. kao godinu opšte dostupnosti.

Izvor: Engadget

 

Facebook komentari: