BIZIT plus

Linus Tech Tips YouTube i kripto prevara

Popularni YouTube kanal Linus Tech Tips hakovan je a 15,3 miliona pretplatnika kanala vidi video snimke o kripto prevarama umesto pregleda tehničkog hardvera. To je najnovije kršenje u nizu visokoprofilnih YouTube naloga koji su hakovani, pri čemu prevaranti redovno dobijaju pristup istaknutim nalozima da bi ih preimenovali i video snimke kripto prevara uživo.

PCPress.rs Image

Popularni YouTube kanal kao meta napada

Glavni Linus Tech Tips kanal je provaljen je u petak sa nekoliko video snimaka uživo emitovanih pre nego što je haker počeo da objavljuje stare privatne video snimke. Nalog je na kraju suspendovan, verovatno zato što zaposleni na YouTube-u rade na njegovom obnavljanju. Ostali YouTube kanali Linus Media Group, uključujući Techquickie i TechLinked, takođe su provaljeni i dobili su nova imena fokusirana na Teslu.

Nije odmah jasno kako su kanali probijeni, ali vlasnik Linus Sebastian je tvitovao da je upoznat sa situacijom. Kasnije, u izjavi objavljenoj za Floatplane, on je rekao da kompanija radi na tome sa Google i da „dolazi do dna vektora napada sa (nadajućim) ciljem da pojačavaju njihovu bezbednost oko YouTube naloga i sprečavaju da se ovakve stvari nikome dogode u budućnosti.” Takođe je obećao da će razgovarati o dodatnim detaljima o podkastu kompanije, iako je upozorio da možda neće doći ove nedelje jer je „situacija još uvek u razvoju“.

Pročitajte i:  YouTube na udaru: Spotify dobio muzičke spotove

Ovo je samo poslednja u nizu kršenja koja su se dogodila tokom prošle godine, generalno dizajnirana da promovišu strimove uživo koji guraju gledaoce na kripto sajtove amaterskog izgleda putem linkova ili KR kodova. YouTube kanal britanske vojske je hakovan da bi promovisao kripto prevare prošle godine, samo nekoliko meseci pre nego što su desetine hiljada „gledalaca“ pogledale lažnu Apple kripto prevaru na YouTube.

Obratili smo se Google-u da prokomentarišemo ovaj najnoviji incident na YouTube-u i da pružimo informacije o tome šta tačno kompanija radi da zaštiti autore ovde. Iako bi današnje povrede mogle biti uzrokovane kombinacijom lozinki i dvofaktorske autentifikacije koje su kompromitovane, čini se da bi YouTube mogao učiniti više da spriječi štetne efekte ovoga.

Ove prevare traju mesecima, a jedan YouTuber tvrdi da rade preko lažnih sponzora koji dopiru do kreatora.

U kombinaciji sa upozorenjima kada se nova lokacija prijavila, ovo bi moglo pomoći vlasnicima kanala da oporave svoje YouTube naloge pre nego što se napravi stvarna šteta.

Pročitajte i:  YouTube Shorts dodaje remiksovanje muzičkih spotova

YouTube bi takođe mogao da implementira sistem staratelja gde bi vam bilo potrebno drugo odobrenje sa drugog naloga da biste preimenovali kanal ili izbrisali video snimke ili čak dodatne dvofaktorske upite za radnje kanala. Ovo bi takođe moglo pomoći da se uspori uticaj provale sopstvene mašine YouTubera. Nadamo se da YouTube ima još bolje ideje i da ovo može da stavi pod kontrolu jer mi je muka od buđenja telefona prepunog obaveštenja o neželjenim kripto video snimcima sa YouTube-a.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: