Robot koji piše na jezicima koje ne poznaje

Ljudski rod se, između ostalog, od ostatka životinjskog sveta odvaja i po kompleksnosti jezika, te se sve češće i od robota očekuje da ovladaju ovom veštinom, a uprkos strahovima da sve brže osvajaju oblasti koje su sve do sada pripadale samo ljudskim bićima.

PCPress.rs Image

Stručnjaci sa Brown univerziteta postarali su se da se roboti još više približe lingvističkim veštinama, a nakon što su jednog od svojih robota osposobili za pisanje japanskih znakova. Nakon toga robot je počeo da kopira i reči na jezicima za koje nije treniran, a samo na osnovu primera. Kao i hodanje, i pisanje je jedna od onih veština koje, kada su ljudska bića u pitanju, izgledaju jednostavno, ali ipak podrazumevaju kompleksne procese učenja. Da bi se robot sa Brown univerziteta uspešno trenirao dobio je niz japanskih karaktera, te uputstava za pokretanje olovke. Nakon što je donekle savladao japanske znakove robot je dobio izazov u obliku reči na drugim jezicima, ali je uspeo da kopira svaku reč, a uprkos tome što se do tog trenutka bavio samo japanskim jezikom.

Pročitajte i:  Tečni kristali za robote koji menjaju oblik 

PCPress.rs Image

Stručnjaci ističu da je ovo korak napred ka boljoj komunikaciji između ljudi i mašina, iako je neophodno da se poradi i na razumevanju napisanih pojmova, budući da se trenutno radi samo o savladavanju načina za pokretanje olovke, te kopiranje napisanih pojmova.

Izvor: WIred

Facebook komentari: