Robot koji pliva inspirisan je parazitskom ribom starom 400 miliona godina

Robot AgnathaX je napravljen po uzoru na lamprey, ribu bez vilica koja siše krv i koja se evolucijom u velikoj meri nije promenila u poslednjih nekoliko stotina miliona godina.

PCPress.rs Image

Robot je dizajniran za proučavanje kičmene moždine i perifernog nervnog sistema

AgnathaX je dobio ime po latinskoj reči bezvilični (agnatha) i rimskom broju X, zbog 10 međusobno povezanih modula koji čine veštačku kičmenu moždinu robota. Srećom, sisanje krvi nije deo programa ovog robota. Kamilo Melo, izvršni direktor kompanije za biorobotiku KM-RoBoTa i postdoktorski istraživač na Švajcarskom saveznom institutu za tehnologiju u Lozani, kaže da je robot dizajniran za proučavanje kičmene moždine i perifernog nervnog sistema ribe koja se zove lamprey.

Kamilo kaže da nas ove životinje mogu naučiti mnogo o nama samima, jer su njihova kičmena moždina i periferni nervni sistem naši daleki rođaci, uglavnom nepromenjeni u poslednjih nekoliko stotina miliona godina evolucije. Tim kaže da je njihov robot za plivanje pomogao da se otkriju nove informacije u dugotrajnoj debati u neuronauci o tome kako centralni i periferni nervni sistem međusobno deluju radi koordinacije kretanja. To istraživanje je objavljeno u časopisu Science Robotics u avgustu ove godine.

Pročitajte i:  Robot koji oblači odeću

Nakon što je napravio brojne rezove i poremećaje u kičmenoj moždini robota, tim je posmatrao kako je robot još uvek u stanju da pliva, jer su senzori sa spoljne strane (koji imitiraju periferni nervni sistem) omogućili robotu da oseti vodu i u skladu sa tim da zadrži talasasti obrazac plivanja. Primena robotike u ovoj vrsti istraživanja omogućila je naučnicima da proučavaju stvari kao što su posekotine na kičmenoj moždini, a da pritom ne moraju da povrede ni jednu životinju. Kamilo je otkrio da bi sledeći koraci za ovaj projekat mogli uključivati pokušaje upravljanja robotom i testiranje njegove sposobnosti da pliva kada dođe do poremećaja, u nemirnijim vodama. Još dalje, kaže Melo, ovo istraživanje bi moglo pomoći u informisanju o razvoju buduće plivačke robotike, posebno u oblasti istraživanja okeana.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,