Top50 2023

Robot-komičar: Jednako dosadan kao čovek

Oni koji smatraju da je improvizovana komedija koju izvode ljudski komičari nepodnošljiva, trebalo bi da pogledaju šou u kojem je glavni zabavljač veštačka inteligencija, koja ne uspeva da prođe ni Tjuringov test.

PCPress.rs Image

Naime, Tjuringov test je predlog testa mašinske sposobnosti da demonstrira inteligenciju. Alan Tjuring ga je opisao još 1950. godine u radu “Računske mašine i inteligencija,” a test se sprovodi na sledeći način: ljudski sudija se upušta u konverzaciju prirodnim jezikom sa jednim čovekom i jednom mašinom, te oba sagovornika pokušavaju da se predstave kao ljudi. Ako sudija ne može sa sigurnošću da odredi koji sagovornik je čovek a koji mašina, onda je mašina prošla test. Algoritam koji je kreirao Kory Mathewson, istraživač na polju veštačke inteligencije, ne uspeva da savlada dijaloge koji su mu zadati, a tako da položi ovaj test.

PCPress.rs Image

Komičarski algoritmi su kreirani da bi nastupali zajedno sa Mathewsonom, a obučavani su uz pomoć stotina hiljada filmskih naslova. Nakon „uspešno“ sprovedenog treninga robotski zabavljač je predstavljen publici, a u nadi da ga ova neće razlikovati od običnih zabavljača. U eksperimentu su učestvovala tri ljudska izvođača, pa je jedan izgovarao sopstveni tekst u skladu sa reakcijama publike, drugi je izgovarao tekst koji mu je ljudski pomoćnik čitao preko slušalica, dok je treći izgovarao rečenice koje su nastale uz pomoć AI sistema, a koje je takođe dobijao preko slušalica. Nakon završetka programa publika je uspela da pogodi koji je učesnik izgovarao redove koji su delo veštačke inteligencije, a tek nekoliko njih je poverovalo da i treći učesnik izgovara rečenice koje su deo ljudskog misaonog procesa.

Pročitajte i:  Novo doba: Kad robot parkira Mercedes

PCPress.rs Image

Izgleda da će ljudski komičari moći da odahnu bar na neko vreme, budući da su roboti još uvek daleko od komedije, ali ovakvi eksperimenti ipak ukazuju na to da u budućnosti neće postojati oblast koja u nekom trenutku neće biti robotizovana, bilo da se radi o proizvodnji delova za traktore ili, pak, o želji da se nasmeje publika.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,