BIZIT plus

Solarni panel koji generiše energiju i kada nema sunca

Navikli smo na solarne panele koji mogu da generišu sunčevu svetlost tokom dana. Međutim, istraživači sa Univerziteta Soochow iz Kine, napravili su solarni panel koji može da generiše energiju i iz kapi kiše, čak i tokom noći. Novi tip solarnog panela sadrži triboelektrični nanogenerator (TENG), koji pretvara mehaničku energiju u električnu energiju.

PCPress.rs Image

„Solarne ćelije postale su jedno od najrasprostranjenijih rešenja kada se radi o kriznim pitanjima životne sredine i energije“, rekao je Zhen Wen, pomoćnik profesora na Institute of Functional Nano and Soft Materials u Soochow-u. „Međutim, na proizvodnju električne energije iz solarne ćelije utiču različiti vremenski uslovi – na primer, kišno vreme. Intermitentna i nepredvidiva priroda sunčeve energije je neizbežan izazov za njeno širenje kao pouzdanog sistema napajanja.“

Wen napominje da su koncept stvaranja kombinovane solarne ćelije i triboelektričnog nanogeneratora prvi predložili istraživači sa Georgia Institute of Technology u radu objavljenom 2015. godine. Rad kineskih istraživača razvija koncept dalje, ka stvaranju pravog hibridnog uređaja, a ne jednostavno postavljanje nanogeneratora na solarnu ćeliju. Umesto glomazne kreacije sastavljene od dve nezavisne jedinice za generisanje energije, ovo je pravi hibridni solarni panel koji može da doda deset posto više u ukupnom zbiru. S obzirom da solarni paneli generišu samo delić njihovog redovnog izlaza kada pada kiša (a skoro ništa kada sunce ne izađe), to bi moglo da reši jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavamo prilikom generisanja solarne energije.

Pročitajte i:  Kina poziva svoje kompanije da kupuju domaće čipove

Međutim, biće potrebno da se malo sačeka dok ovi hibridni paneli ne budu mogli da se koriste u kućnim uslovima. Prema rečima Wen-a, kompletan prototip pune veličine bi mogao da bude i do pola decenije daleko, nakon čega će, bez sumnje, proći još neko vreme da se zapravo nađe na tržištu. Ipak, do tada će možda postati još efikasnije.

PCPress.rs Image

Veoma smo sigurni da naš uređaj može, takođe, da sakuplja energiju vetra, ako malo promenimo strukturu TENG nanogeneratora, jer TENG može da pretvara energiju iz različitih mehaničkih izvora iz okruženja, poput vetra, u električnu energiju“ dodao je Wen. Nedavno je objavljen članak koji opisuje rad ovog panela u časopisu Nano.

Izvor: DigitalTrends

Facebook komentari: