BIZIT plus

Robot-pas opet u policijskim redovima

Mnogi brinu zbog naoružanih robota, posebno otkad su sve popularnije priče o robo-vojnicima i mehaničkim policajcima. Njujorška policija je još u martu 2021. upotrebila specijalnog robota u jednoj akciji, a mehanički pomoćnik je bio opremljen sigurnosnim kamerama, ali nije nosio pištolj.

PCPress.rs Image

U pitanju je Digidog (Spot) kompanije Boston Dynamics koji je pre dve godine pomogao u spasavanju talaca. Postao je popularan nakon što su se fotografije snimljene tokom te policijske akcije završile na Twitteru. Prizori prilično podsećaju na scene iz naučnofantastične serije Black Mirror, a gradski zvanični su reagovali i zatražili uredbu kojom bi se zabranilo da policija koristi robote koji su naoružani.

Policijski robot je 2021. došao kao iznenađenje, budući da se i danas veruje da je upotreba robota u policiji još uvek daleko. Oni koji su zabrinuti ističu da nemaju ništa protiv da se „mehanički policajci“ koriste za demontiranje bombi, ali traže zakone koji bi sprečili zloupotrebe u budućnosti. Takve uredbe ne bi uticale na robote kao što je Digidog, budući da nije naoružan, već samo na one koji bi doprineli dodatnoj militarizaciji policije.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Čuda sa CES-a

Privatne kompanije koje se bave proizvodnjom robota već neko vreme omogućavaju direktnu kupovinu naoružanih mašina, pa kontroverzna tehnologija često zaobilazi provere. Iz kompanije Boston Dynamics su još 2021. godine izdali saopštenje u kojem stoji da je u njihovoj kompaniji zabranjena proizvodnja robota koji u svom sklopu imaju oružje, a pored toga se od svih kupaca traži da potpisuju ugovore u kojima stoji da Spot, te bilo koji drugi robot, neće biti korišćen kao oružje ili modifikovan tako da može da drži bilo koje ubojito sredstvo.

Digidog je nakon reakcije javnosti “izbačen” s posla. Gradonačelnik Njujorka Eric Adams je pre nekoliko dana objavio da se suspenzija završila, te dodao da ovaj robot može da spasava živote ako mu se to dopusti. Napravljen je da pomaže u situacijama u kojima bi ljudski policajci mogli da budu ugroženi, pa može da patrolira u opasnim područjima. Ko zna, možda nas uskoro očekuju i policijske drame s robotima-detektivima.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: