BIZIT plus

Robot sa 16 ruku: Sezona jagoda

Tehnološki napredak je doneo brojna olakšanja, a u tome su poslednjih godina pomogli i roboti. Pored toga što služe za pomoć i zabavu, ove mašine mogu da se pretvore i u oruđe za obavljanje poljoprivrednih poslova u modernim gazdinstvima. Harvest CROO robot za branje jagoda je jedan od njih.

PCPress.rs Image

Poljoprivredni radovi su ranije podrazumevali angažovanje svake radno sposobne osobe u okruženju, a usevi, voće i povrće su se obrađivali i brali uz pomoć primitivnih alata. Naučna i inženjerska otkrića su u poslednjih dvesta godina bitno olakšala i izmenila taj proces, pa je mehanizacija umanjila potrebu za ljudskom radnom snagom.

Zbog toga postoje određeni strahovi da će roboti i samoupravljive mašine dodatno smanjiti potrebu za običnim radnicima, pa stručnjaci pokušavaju da objasne da će stara radna mesta zameniti nova, što znači da bi vozač traktora u tom novom poretku mogao da bude upravitelj čitave flote mašina, koju bi uz pomoć pametnog telefona kontrolisao s udaljenosti.

Jedna od poslednjih novotarija je robot američke kompanije Harvest CROO Roboticspotpuno autonomna mašina koja jedan struk jagode može da obere za osam sekundi. Ovaj mehanički berač se sastoji od 16 autonomnih robota – samostalnih ruku koje pažljivo barataju voćem, a zahvaljujući sistemu mašinskog učenja uz pomoć kojeg određuju koji su plodovi zreli i spremni za branje.

Pročitajte i:  Robot kuću gradi: Autonomne mašine sve bolje

Roboti se nalaze u sklopu vozila koji krstari kroz zasade jagoda, a LIDAR sistem omogućava izbegavanje prepreka i sudaranje s drugim robotima i ljudskim radnicima. Ovo je još jedan važan korak ka vremenu u kojem će mašine obrađivati zemlju bez učestvovanja čoveka, te farmera poslati u smeru evolucije koja će od njega napraviti menadžera, ili osobu zaduženu za programiranje pametnih mašina.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: