ERP 2024

Robot za napredne farmere i čuvanje kukuruza

Tehnološki napredak je doneo brojna olakšanja, a u tome su poslednjih godina pomogli i roboti. Pored toga što služe za pomoć i zabavu, ove mašine mogu da se pretvore i u oruđe za obavljanje poljoprivrednih poslova u modernim gazdinstvima. Grain Weevil je jedan od njih, a u pitanju je robot koji je ime dobio po insektu koji se hrani zrnevljem žitarica (wheat weevil).

PCPress.rs Image

Poljoprivredni radovi su ranije podrazumevali angažovanje svake radno sposobne osobe u okruženju, a usevi, voće i povrće su se obrađivali i brali uz pomoć primitivnih alata. Naučna i inženjerska otkrića su u poslednjih dvesta godina bitno olakšala i izmenila taj proces, pa je mehanizacija umanjila potrebu za ljudskom radnom snagom.

Zbog toga postoje određeni strahovi da će roboti i samoupravljive mašine dodatno smanjiti potrebu za običnim radnicima, pa stručnjaci pokušavaju da objasne da će stara radna mesta zameniti nova, što znači da bi vozač traktora u tom novom poretku mogao da bude upravitelj čitave flote mašina, koju bi uz pomoć pametnog telefona kontrolisao s udaljenosti.

Mašine su najkorisnije kada su u pitanju dosadni poslovi, na primer čuvanje plodova i zrnevlja. Grain Weevil radi baš to – meša kukuruz kao što su farmeri nekad činili lopatama. Na taj način sprečava da se usevi pokvare, te štiti poljoprivrednike od opasnih uslova za rad – u silosima je prljavo, zagušljivo, a radnici lako gube ravnotežu, što može da bude opasno po život.

Pročitajte i:  Američka vojska testira robote koji nose puške

Izvor: Mashable

Facebook komentari: