Robot zamenio novinare u južnokorejskoj agenciji Yonhap

Južnokorejska novinska agencija Yonhap predstavila je automatski sistem za sastavljanje vesti, koji bi trebalo da izveštava o utakmicama engleske Premier lige. To je važan korak u nastojanjima ove agencije da detaljnije prati engleski fudbal, te poboljša novinarstvo koje se zasniva na tehnologiji.

PCPress.rs Image

Ljudi razvijaju veštačku inteligenciju sa ciljem da im život učini jednostavnijim, a roboti širom sveta već čine da se pojedini poslovi obavljaju brže i efikasnije. Iako je u početku uglavnom planirano da rade u fabrikama, te tako teške poslove učine lakšim, roboti se danas sve češće programiraju tako da mogu da obavljaju i nešto intelektualnije poslove, poput novinarstva. Naučnici su već predvideli da će roboti u bliskoj budućnosti sve više zamenjivati obične radnike, a u prilog toj tvrdnji govori i robot koji izveštava sa fudbalske utakmice.

Iz Yonhap-a su rekli kako su softver testirali tokom sezone 2016-2017, a Soccerbot program je napravljen tako da kopira stil običnih sportskih reportera. Tokom testiranja je uspeo da “napiše” 380 članaka, te ih otpremi jednu ili dve sekunde po završetku utakmice. Iz agencije su najavili i softver koji bi trebalo da izveštava sa Zimske olimpijade u Pjongjangu 2018. godine.

Pročitajte i:  ChatGPT muke: Novinari protiv veštačke inteligencije

Soccerbot “piše” na korejskom jeziku, koristeći fraze koje su novinari ranije upotrebljavali, a softver potom edituje članak, ispravljajući slovne i gramatičke greške. Soccerbot bi uskoro mogao da u svoj rad uvrsti i druge jezike, uključujući i engleski.

Izvor: India

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,