Roboti prepoznaju pacijente koji boluju od Alchajmerove bolesti

Dovoljno je da provedete 45 sekundi u društvu naučnika Frank-a Rudzicz-a koji je osnovao WinterLight Labs, pa da mašine koje je napravio utvrde da li bolujete od Alchajmerove bolesti. Za to vreme, kompleksni algoritmi veštačke inteligencije na osnovu vašeg glasa, a sa preciznošću od 82%, mogu da utvrde da li se kod vas razvila ova bolest, te u kojem je stadijumu.

PCPress.rs Image

U ovom procesu je, pre svega, važan način na koji ispitanik upotrebljava jezik. Pojedinci koji boluju od Alchajmerove bolesti prave veće pauze između reči, radije koriste zamenice od imenica – pre će upotrebiti “ona” nego ime osobe o kojoj govore, te daju jednostavnije opise – pa će radije reći “automobil”, nego što će spomenuti model ili marku.

Druga važna stavka su podrhtavanja u glasu, te promene u frekvenciji. “Skoro da je nemoguće da ljudsko uho primeti ove promene, ali se kompjuteri oslanjaju na proračune, te su potpuno objektivni tokom procesa”, kaže Rudzicz.

Pored ove tehnologije, Rudzicz je kreirao i robota koji na osnovu algoritama za učenje prepoznaje podatke, te može da na osnovu njih predvidi određene situacije. Ludwig-u, kako se robot zove, ovi algoritmi omogućavaju da započinje razgovore sa pacijentima, te na osnovu njihovog govora utvrdi njihovo zdravstveno stanje. Pored toga što može da testira memoriju i govor pacijenata, ova tehnologija može da predvidi emocije, te tako utvrdi da li pacijent pati od anksioznosti ili depresije.

Pročitajte i:  Opasnost od veštačke inteligencije u zdravstvu

Rudzicz kaže da postoje određeni problemi u vezi sa odlukom kojim će mašinama sa veštačkom inteligencijom biti dozvoljeno da uspostavljaju dijagnoze. Neki od njegovih modela se već koriste u pilot programima u domovima za stare širom severne Amerike, te u Edinburgu i Nici, kako bi se prikupilo dovoljno podataka na osnovu kojih će mašine moći da razumeju različite jezike i dijalekte. Za sada se koriste samo da bi zabeležili pad u kognitivnoj moći kod postojećih pacijenata, ali ne i za davanje novih dijagnoza.

Stručnjaci predviđaju da će u godinama koje dolaze sve više naših bioloških podataka odlaziti mašinama sa veštačkom inteligencijom, što bi, na kraju, moglo da dovede do toga da roboti daju bolje dijagnoze od običnih lekara.

Prema knjizi Android Dreams, australijskog stručnjaka za veštačku inteligenciju Toby Walsh-a, pametni telefoni bi vrlo brzo mogli da se koriste kako bi se preko selfie-ja utvrdilo da li pacijent ima melanom, te kakvog je zdravlja samo na osnovu očiju. Veštačka inteligencija u toaletima bi mogla da uzima uzorke urina i stolice na osnovu kojih bi nas izveštavala o stanju našeg organizma.

Pročitajte i:  Rano otkrivanje raka pomoću AI testa 

Uskoro će roboti, a ne doktori, vladati ordinacijom koju posećujete.

Izvor: The Telegraph

Pogledajte i: Video nadzor prodaja – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,