Roboti za svečanu trpezu

Oni koji obeduju sami uglavnom se ne bave detaljima oko postavljanja stola, ali način na koji je escajg pozicioniran postaje važan kada su u pitanju svečani ručkovi i velike proslave. Tako oni koji žele da impresioniraju svoje goste uče kako se pravilno postavlja sto, a u budućnosti bi taj zadatak mogao da se prepusti robotima.

PCPress.rs Image

Robot esteta

Naime, naučnici sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) razvili su sistem uz pomoć kojeg su jednog robota naučili kako da pravilno postavi sto za ručavanje. I dok učenje za robote nije ništa novo, budući da su se u kod i ranije ubacivale informacije o različitim veštinama, ovoga puta se radi o drugačijem sistemu koji je poneo ime „Planning with Uncertain Specifications“. Novi sistem robotu omogućava da radnji priđe „sa razumevanjem,“ što daje mogućnost da se neka radnja shvati na višem nivou, i da se razume šta je ispravno, a šta pogrešno.

Naučnici su primetili da ovako obučeni roboti prave manje grešaka, pa je testirani robot napravio samo šest grešaka u 20 hiljada pokušaja postavljanja stola. U budućnosti bi sistemu mogla da se doda i verbalna funkcija, što bi trebalo da omogući da se roboti ispravljaju samo uz pomoć glasovnih komandi, a ovaj način obučavanja mogao bi da se iskoristi i na drugim poljima, na primer za robote koji u fabrikama rukuju osetljivim i opasnim materijama.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,