Roditelji šalju decu na odvikavanje od Fortnite-a

Igrice mogu da izazovu zavisnost i sigurni smo da mnogi od nas to znaju. Međutim, čini se da je Epic-ova hit igrica, Fortnite Battle Royale, postala toliko zavisna da je postala štetna, utičući na školarce čiji su roditelji prisiljeni da ih pošalju na rehabilitaciju za video igre.

PCPress.rs Image

U izveštaju Bloomberg-a navode se razni stručnjaci koji su uporedili igricu sa drogom. Lorrine Marer, britanski stručnjak za ponašanje koji radi sa decom koja imaju probleme sa zavisnošću, poredi igricu sa drogom koja izaziva najveću zavisnost. „Ova igra je kao heroin. Jednom kada se ‘zakačite’, teško ćete se ‘otkačiti’.”

Fortnit-ova zavisna priroda je zabeležena i u pravnim slučajevima. Ranije ove godine prijavljeno je da je u Velikoj Britaniji bilo više slučajeva razvoda u kojima je Fortnite naveden kao jedan od glavnih razloga. Sa tim na umu, Fortnite nije jedina igra koja je izazvala zavisnost kod igrača.

Ranije su navodili igre kao što je World of Warcraft da su krive zbog toga što su igrači zanemarivali svoje dužnosti u stvarnom svetu, kao što su briga o svojoj deci ili čak briga o sopstvenom zdravlju. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je takođe nedavno priznala „gaming disorder“ kao bolest, gde je definisano da igrači koji daju veći prioritet igrama u meri u kojoj ona ima prednost u odnosu na druge životne interese i aktivnosti.

Pročitajte i:  UK razmatra zabranu telefona mlađima od 16 godina

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: