BIZIT plus

BIZIT 2018 panel: Petar Boračev – “Regulativa autorskih prava na internetu mora postojati, u suprotnom bi bila anarhija”

„Postoji veliki niz nedoumica, još uvek smo u svojevrsnom limbu. Article 13 bi mogao da označi kraj interneta kakvog znamo, ali i Article 11 je strahovito bitan, po nekima čak i potencijalno opasniji, jer bi se protok informacija sasekao”, reči su Dejana Ristanovića, glavnog i odgovornog urednika PC Press-a, koji je u ulozi moderatora otvorio BIZIT panel “Slobodan Internet vs. zaštita autorskih prava”.

PCPress.rs Image

Izražena su mišljenja koja sagledavaju obe strane Internet prava i sloboda. Kako bi obe strane bile adekvatno zastupljene, veliki broj učesnika je obezbeđen kako bi prisutni mogli da čuju argumente iz različitih uglova. Učesnici panela su bili Petar Boračev, managing partner KVZ Music, Goran Šušljik, glumac i producent, Dejan Vukelić, direktor redakcije Telegraf, Đorđe Krivokapić, profesor FON-a, Aleksandar Cile Leštarić, YouTube-er, kao i Dejan Ristanović, glavni i odgovorni urednik časopisa PC Press u svojstvu moderatora panela.

Umetnici i autori su, logično, zainteresovani za zaštitu svojih prava. Sa druge strane, važno je da se njihova prava ne upotrebljavaju za ograničavanje prava ostalih korisnika interneta. „Želim da ukažem na deo apsurda koji donose razna zakonodavstva i pravila u pogledu glumaca, gde jedan glumac, recimo, prema domaćem zakonodavstvu nema pravo na potpunu zaštitu iako je objekat pravnih odredbi. Recimo, koliko mi je poznato, zaštićen mu je glas, ali ne i lice, što je, priznaćete, zaista neshvatljivo,“ rekao je Goran Šušljik, producent nove hit-serije „Koreni“.

Pročitajte i:  Održana konferencija „Internet dijalog 2024“ posvećena veštačkoj inteligenciji
PCPress.rs Image
Goran Šušljik, glumac, reditelj i producent

Article 13 je izazvao veoma podeljena mišljenja, budući da vladaju mišljenja da bi striktna primena mogla da sputa čitavu kreativnu industriju, dok se drugi zalažu za oštriji nadzor na internetu kako bi se nosioci autorskih prava maksimalno zaštitili. „Za zaštitu sam autorskih prava, ne samo kao direktor KVZ Music kompanije, već je to i moj lični stav. Međutim, kada sam pročitao Article 13, ja sam se izgubio, i smatram da to nije adekvatno rešenje za regulisanje odnosa, iako smatram da regulacija mora da postoji,“ rekao je Petar Boračev.

„Kao autor sadržaja želim da moja prava budu zaštićena na Internetu, ali ne rigorozno“, dodao je Aleksandar Cile Leštarić, YouTube-er.

PCPress.rs Image
Petar Boračev, KVZ Music

Pitanje je šta bi se desilo sa Internetom ukoliko bi se Google, Facebook, YouTube i ostali giganti obavezali da blokiraju autorske sadržaje. Velika je verovatnoća da bi se u takvoj situaciji internet giganti jednostavno povukli sa evropskog tržišta, što bi izazvalo kontraefekat i naškodilo i jednoj i drugoj strani. Interesantno je primetiti i da je Article 13 donesen od strane Evropske unije. Striktno posmatrano, za sada to ne obavezuje Srbiju, ali je svakako ovo pitanje čeka kako se nastavlja tranzicija ka EU. Da li će je dočekati neposredno nakon pristupanja, ili će u pregovorima biti određeno da u okviru pretpristupnih obaveza Srbija počne sa implementacijom, pitanje je tehnikalija i određenih termina.

Pročitajte i:  DIDS 2024 - Budućnost je… sada!

Ceo panel možete pogledati u video snimku ispod ili na zvaničnom BIZIT youtube kanalu:

Facebook komentari: