BIZIT plus

Rohde & Schwarz predstavio nov kompaktan sistem za merenje neželjenih zračenja LTE uređaja

PCPress.rs ImageKonvencionalne metode za merenje harmonskih i parazitnih emitovanja u bežičnim komunikacijama zasnovane su na koršćenju filtera koji ove neželjene signale razdvajaju od korisnih. Ali, budući da tehnologija LTE (Long Term Evolution) koristi čak 258 različith frekvencijskih opsega, ovakve metode su vrlo nepraktične. Kompanija Rohde & Schwarz je predstavila nov sistem koji ova merenja obavlja znatno brže, jednostavnije i jeftinije.

Regulatorna tela ne prihvataju kompromise u pogledu dozvoljenih frekvencijskih opsega – iz prostog razloga što svako neželjeno emitovanje može da izazove interferenciju i smetnje u korišćenju drugih uređaja. Proizvođači su obavezni da se pridržavaju propisa i koriste standardne RSE testove da bi proverili da li njihovi uređaji zadovoljavaju standarde.

LTE je nova tehnologija koja koristi široke dinamičke opsege. Standardni RSE testovi obuhvataju merenja u opsegu od 30 MHz do 12,75 GHz sa ekvivalentnom snagom emitovanja od -30 dBm. U najgorem slučaju, LTE može da koristi noseći signal frekvencije 800 MHz sa tolerancijom od +/- 23 dBm, a jačina signala ne sme da utiče na merenje.

Za GSM i WCDMA se ovde koriste filtri sa strmom karakteristikom koja omogućava obuhvatanje dva kanala. Za LTE, ovakav metod nije zgodan, jer svaki propusni opseg zahteva poseban filter, a veliki broj filtera rezultuje glomaznim uređajima i smanjenom pouzdanošću; osim toga, kalibrisanje svih filtera oduzima mnogo vremena. Za GSM je potrebno četiri filtera, za WCDMA devet, a za LTE – svih 258.

Rohde & Schwarz je zato predstavio test prijemnik R&S®ESU EMI, zasnovan na činjenicu da LTE koristi manje snage emitovanja nego GSM ili WCDMA, i ima visoku osetljivost od -155 dBm/Hz i širok dinamički opseg od 80 dB u celom frekvencijskom opsegu, a to postiže tako što ceo spektar signala pomera u optimalno frekvencijsko područje, pa se meranja obavljaju bez filtera. Ovaj kompaktni test prijemnik je naročito pogodan za merenja tokom razvoja LTE mreža.

Izvor: Rohde & Schwarz

 

Facebook komentari: