Top50 Glas publike

RS domen dobija kukice i dodatne simbole

Od ponedeljka, 10. decembra .RS domen će „govoriti“ čak 13 jezika i omogućiti upotrebu 67 latiničkih slova, pa nazivi domena, između ostalog, više neće morati da se pišu „ošišanom latinicom“.

PCPress.rs Image

Registrantima postojećih .RS domena će od tog datuma biti omogućena registracija novog naziva .RS domena koji na određenim pozicijama umesto „ošišanih“ slova ima odgovarajuća slova koja ranije nisu bila na raspolaganju (npr. „č“ ili „ć“ umesto „c“, „š“ umesto „s“ itd).

Domeni sa internacionalizovanim nazivima (Internationalized Domain Name – IDN) su svi oni domeni čiji nazivi mogu da sadrže i slova izvan engleskog alfabeta (tj. ASCII koda). Takva su, na primer, latinička slova sa dijakritičkim znacima, kao što su č, ć, š, ž i đ.

Podržavši navedena, kao i još 36 slova iz pisama albanskog, bošnjačkog, hrvatskog, češkog, nemačkog, mađarskog, crnogorskog, rumunskog, romskog, slovačkog, slovenačkog i vlaškog jezika, .RS domen se priključuje velikoj svetskoj porodici IDN domena najvišeg nivoa. Prvi takav domen je bio .COM, još 2000. godine.

Pročitajte i:  Održana je osma RSNOG konferencija

Svečano predstavljanje novosti na RS domenu

Povodom toga, 10. decembra u Biblioteci grada Beograda, Knez Mihailova 56, u sali Fonda umetnosti na drugom spratu, Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) će organizovati skup sa sledećom agendom:

10.30 Registracija – uzimanje izjava

11.00 Svečano otvaranje

Obraćanje predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija (TBC)

Obraćanje Mihaila Jovanovića, direktora Kancelarije za IT i eU

Obraćanje Danka Jevtovića, člana UO ICANN-a

11.30 Izlaganje Vojislava Rodića, predsednika UO RNIDS-a

12.00 Koktel

13.00 Kraj skupa

Činjenica je da svaki narod teži da na internetu koristi svoje nacionalno pismo, i to ne samo u okviru sadržaja, već i u okviru naziva domena. Prateći svetske trendove, RNIDS je još 2012. omogućio registraciju ćiriličkih naziva u okviru .SRB domena, a sada će u okviru naziva .RS domena omogućiti upotrebu šireg skupa latiničkih slova koja se koriste u Republici Srbiji, uključujući i pisma nacionalnih manjina.

Detaljnije informacije o registraciji naziva .RS domena sa širim skupom latiničkih slova možete pronaći na viševredi.rs.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,