Prva na svetu: AI kolonija u dubinama Južnog kineskog mora

Sistemi veštačke inteligencije uskoro bi mogli da se nađu i na mestu koje ljudi neće rado posećivati, budući da kineski naučnici planiraju izgradnju baze u dubinama Južnog kineskog mora, a kojom bi upravljali roboti, te AI sistemi.

PCPress.rs Image

Baza bi mogla da bude prva „kolonija veštačke inteligencije“ na svetu, a lokacija bi trebalo da se nađe na oko 11 kilometara ispod površine mora. Zamišljeno je da na bazi postoje dokovi kao u svemirskim stanicama, sa kojih bi robotske podmornice kretale u istraživačke misije. Ovakve aktivnosti bi bile više nego korisne, budući da voda pokriva oko 70% Zemljine površine, a od toga je istraženo tek 1%, najviše zbog toga što čovek sve do sada nije imao adekvatnu opremu koja bi mu pomogla da se nosi sa teškim uslovima na velikim dubinama.

PCPress.rs Image

Upoznavanje sa stvarima koje se dešavaju na velikim dubinama su od velikog značaja, te mogu da pomognu u razumevanju klimatskih promena, otkrivanju novih životinjskih i biljnih vrsta, čak i u pronalaženju novih lekova. U tome bi značajno mogla da pomogne i nova AI kolonija, čija će izgradnja koštati oko 160 miliona dolara, da bi se ta investicija, kako tvrde naučnici, na kraju višestruko isplatila.

Pročitajte i:  Kad ruka kontroliše na stotine dronova

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,