Samsung tuži 11 radnika zbog prodavanja tajni

Samsung i Apple su veliki rivali na tržištu kad je prodaja telefona u pitanju. I pored tog rivalstva i tužbi koje vrede milijarde, oni su i poslovni partneri. Tu se pre svega misli na OLED panele koje južnokorejska kompanija. U pitanju su milijarde dolara profita, pa nikome nije svejedno kad se otkrije da zaposleni prodaju tajne konkurenciji.

PCPress.rs Image

Kompanija Samsung trenutno proizvodi najpopularnije OLED panele za mobilne telefone. Šta više, toliko im to dobro ide da drže 95% tržišta malih i srednjih OLED panela. Iako nekome deluje to neverovatno, dovoljno je reći da Apple koristi ove panele za svoje flagship proizvode kao što su najnoviji iPhone XS i XS Max. Naravno, i sam Samsung ugrađuje ove panele u svoje telefone i to u one najpoznatije iz Galaxy porodice – S9 i Note 9 (između ostalih).

Samsung tuži 11 zaposlenih zbog špijunaže

Kako je reč o veoma hardveru kvaliteta koji je, za sada, nedostižan, mnogima je industrijska špijunaža logičan korak. Znajući da su uvek na meti takvih akcija, Samsung je nedavno uhvatio na delu 11 zaposlenih u podizvođačkoj kompaniji. Kako navode izvori, zaposleni su osumnjičeni da su prodavali informacije o OLED panelima konkurentskoj kineskoj kompaniji. Reč je ozbiljnoj optužbi s obzirom na to da je reč o 14 miliona dolara vrednim informacijama!

Pročitajte i:  Knox Journals: Neka je vaša bezbednost uvek pod kontrolom - vaši podaci se koriste tačno onako kako vi smatrate prikladnim

PCPress.rs Image

OLED paneli na meti konkurencije

Da je stvar ozbiljna govori informacija da je troje zaposlenih već uhapšeno. Takođe, na listi se nalaze i visoki zvaničnici kompanije kojoj je poveren posao od strane Samsunga. Kako se navodi u optužnici, oni su kreirali kompaniju preko koje su slali informacije. Kako su bili zaduženi za kreiranje automatizovane opreme za Samsung OLED panele, imali su pristup nacrtima i shemama panela.

Pretpostavlja se da je reč o informacijama vezanim za 3D Lamination tehnologiju za zakrivljene OLED panele. Jasno je da se ovim prekršio ugovor, a još je jasnije da će Samsung ići do kraja u ovom slučaju kako nikome ne bi nešto slično palo na pamet. Reč je o poslu koji donosi milione dolara godišnje, pa je čuvanje tajni imperativ, kao što je to slučaj sa svakom uspešnom kompanijom na svetu.

Ostaje još nepoznato koja je to kineska kompanija pokušala da na nepošten način dođe do korisnih informacija. Ukoliko bude konkretnih dokaza, ne sumnjamo da će se ime kompanije ne samo otkriti već da će se napisati i jedna višemilionska tužba.

Pročitajte i:  Radnici Samsunga započeli trodnevni štrajk

Južnokorejske kompanije se trude da održe svoj primat u odnosu na kineske kompanije koje se ubrzano razvijaju. Tu je i sveprisutan strah od špijunaže, zbog čega je Trampova administracija tražila prekid poslovanja sa određenim kineskim kompanijama.

Izvor: Bloomberg

 

Facebook komentari: