BIZIT plus

.RS domen – dvanaest godina dostojan poverenja

Već dvanaest godina nacionalni .RS domen, čija je registracija počela 10. marta 2008, prvi je izbor najvećeg broja korisnika interneta u Srbiji. Nacionalnim domenima .RS i .СРБ, kao i internet infrastrukturom zahvaljujući kojoj nacionalni domeni besprekorno funkcionišu, upravlja Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS).

PCPress.rs Image

12 godina domena

U nedavno sprovedenom istraživanju tržišta, preduzeća koja su registrovala nazive .RS domena ocenila su naš nacionalni domen kao dostojan poverenja i bezbedan. Nazive nacionalnih domena moguće je zaštiti na čak tri načina, a na raspolaganju je i DNSSEC – bezbednosna ekstenzija koja zahvaljujući „digitalnom potpisu“ obezbeđuje  autentičnost razmene DNS podataka, čime se sprečava preusmeravanje korisnika interneta na maliciozne veb sajtove. Dve od tri vrste zaštite naziva domena, kao i DNSSEC zaštitu, RNIDS ne naplaćuje.

Po već pomenutom istraživanju, veliki broj preduzeća smatra internet važnim alatom za razvoj poslovanja. Dan internet domena Srbije (DIDS) je konferencija kojom se obeležava početak registracije .RS domena i na ovogodišnjem DIDS-u, jedanaestom po redu, vlasnici preduzeća će govoriti o svojim poslovnim iskustvima i korišćenjem interneta u poslovne svrhe. Naravno, svi su prisutni na .RS domenu.

Pročitajte i:  UA Day 2024 održan u Beogradu: Put ka digitalno inkluzivnom internetu

PCPress.rs Image

Tokom godina Fondacija RNIDS je, u skladu sa najboljom evropskom i svetskom praksom uvela pravila koja su ispratila sve svetske promene, među kojima je verovatno najpoznatija GDPR (Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti), uvela je arbitražni postupak za rešavanje domenskih sporova, implementirala novi softver za registraciju naziva domena, omogućila  više načina zaštite podataka i zabeležila kontinuiran rast broja registrovanih naziva domena, koji je poslednjih godina među najvećima u Evropi.

Facebook komentari: