Rudarite li u slobodno vreme?

Globalna manija virtuelnog novca i popularnog rudarenja se vratila. Nakon Bitcoin-a koji je sve teže “iskopati”, nova popularna valuta koja sada svima igra pred očima je Ethereum. Za razliku od Bitcoina, vlasnik nove kriptovalute je poznat (Fred Ehrsam), a njegova kompanija svakodnevno dobija na vrednosti.

Ethereum je unapređena verzija Bitcoina na više polja. Programski jezik je unapređen i efikasniji, a ne pati od problema sa pojedinim političkim smetnjama koje se vezuju za Bitcoin, njegovo poreklo i legitimitet. U svakom slučaju Ethereum nije neka velika novost, jer pored Bitcoina, tu su i litecoin, dogecoin, i još nekoliko popularnih valuta.

U poslednjih godinu dana vrednost 1 Ethera (Ethereum valuta) je sa dva skočila na skoro deset odsto vrednosti Bitcoina, što na današnji dan iznosi oko 204 dolara. Kao i za kopanje kriptovaluta potrebna vam je vrlo specifična mašina, opremljena što većim brojem grafičkih karti. Trenutno najpopularnija grafička karta je Radeon RX 470, zbog odnosa cena-performanse, što može da potvrdi nestašica na globalnom nivou, koja se itekako reflektuje na domaće tržište. Tabelu sa performansama GPU-ova možete videti ovde.

Pročitajte i:  Google ukinuo popularnu aplikaciju za rudarenje kriptovaluta

U proseku, računar potreban za dobro rudarenje treba da poseduje matičnu ploču sa velikim brojem PCI Express slotova (5 ili 6 je idealno), procesor koji je tu skoro nebitan (Celeron “završava” posao), i 8 GB sistemske memorije. Naravno, bez kvalitetnog napajanja nema govora, jer te grafike zahtevaju veliku količinu struje. Zbog nemogućnosti da se sve one fizički smeste u jednu ploču, tu su takozvani “rajzeri” koji omogućavaju da grafike praktično podignete i da dobijete mogućnost da se one ne povezuju na ploču direktnim putem. Na taj način omogućavate bolje hlađenje, ali i više grafika na jednoj ploči. Kućišta za ovakve sisteme možete kupiti kao gotova, a možete ih i sami napraviti prema vašim željama i potrebama.U svakom slučaju, dobra mašina za rudarenje sa 4-5 grafika (Radeon RX 470) će vas trenutno koštati malo preko 1500 evra, i sa stanjem na današnji dan, potrebno vam je oko dva dana za jedan ether novčić, koji, ponovo podsećamo, u menjačnici košta malo preko 200 dolara. Dalju matematiku možete sprovesti sami. Problem jedino može biti dostupnost popularnih grafika, pošto je kod nas već lista čekanja na nekoliko nedelja.Inače, Ethereum, kao i Bitcoin počiva na istom principu, vi svoju računarsku moć ustupate trećem licu, rešavajući neki algoritam, a za uzvrat ste plaćeni u kriptovaluti. Šta rešavate kopajući kriptovalute je pitanje od milion dolara.

Pogledajte i: Video nadzor obuke i sertifikacija – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:

10 thoughts on “Rudarite li u slobodno vreme?

  • 14. June 2017. at 09:57
    Permalink

    Imate na YT reportažu o tipu sa Islanda koji ima fabriku za rudarenje (da dobro ste pročitali). U fabrici ima instalirano 10.000 grafičkih a mesečni račun za struju mu je 1 milion USD! A nema ni potrebu za coolerima vazduha (zbog hladnog vazduha na Islandu)! Interesantno je da neće da kaže koliko zarađuje.

  • 3. June 2017. at 12:51
    Permalink

    @nesovic
    Ne pali masu…palis isto kao na benchu…daj mi odmah 10 takvih rigova koji kopaju za dva dana eth….

  • 3. June 2017. at 12:14
    Permalink

    Prvo, racunica pogresna,vreme kopanja et.je znatno duze.
    Drugo citav tekst je obicno lozennje masa za lakom zaradom.
    Trece nabavka bilo kakvih grafa za rudarenje je bar 4 do 6 meseci…nemaaa, prodato unapred

  • 3. June 2017. at 11:42
    Permalink

    Da li neko ima da proda graficke rx 470 ili 570 pozeljno od 4GB mada moze i 580 od 8GB

  • 2. June 2017. at 13:27
    Permalink

    @Rudar
    To što vama ne ide, ne znači da mi drugi nismo uspešni 😉
    5xRX470 kopaju jedan ether na dva dana. Provereno u praksi. Mogu vam i prodati neki ako hoćete

  • 2. June 2017. at 06:19
    Permalink

    4 te grafike nikako za 2 dana, sa 8 nemogu 1 da iskopam za 6 dana jedva, po vasoj racunici trebao bih da imam 6000 evrica mesecno 😀

  • 2. June 2017. at 01:55
    Permalink

    Jedan eth ne mozes sa tri grafe iskopati ni za mesec dana.Greska u tekstu…
    A sigurno ne sa tom grafikom 470.

  • 1. June 2017. at 22:16
    Permalink

    Četiri grafe (rx 470) ne mogu da iskopaju jedan eth ni za 10 dana, računica je skroz pogrešna!

  • 31. May 2017. at 15:51
    Permalink

    Pa racunaj. Neka uzmes 1 Ether za 5 dana sa 3 grafe. To je 6 Ethera mesecno, $1200. Kakav crni racun za struju.

  • 30. May 2017. at 19:06
    Permalink

    Nalazio sam troškove za usa, zna li neko koliko će se 3x radeon 470 odraziti na račun za struju kod nas ako radi mining ceo mesec?

Comments are closed.