ERP 2024

Rumunski premijer imenovao AI bota za savetnika

Svet je opčinjen AI botovima kao da nikad za njih nije čuo. Iako je jasno da će proći još mnogo vremena dok veštačka inteligencija ne počne da „razume“ svet bar približno kao čovek (ako se to ikada i dogodi), mediji botovima već dodeljuju Nobelove nagrade za književnost i Pulicerove za novinarstvo.

PCPress.rs Image

AI sistemi brzo napreduju, pa su ušli i u političke vode. Neki već zbijaju šale na taj račun, pa ističu da su od novinara stigli baš brzo do sistema koji upravljaju svetom. Dobro, možda ne svetom, ali Rumunija na primer već ima AI „političara“. Radi se o tome da je premijer Nicolae Ciuca nedavno jednog bota proglasio svojim savetnikom. U pitanju je asistent Ion, a pravo je čudo da neko ranije nije Google Search imenovao za svog zamenika.

Ion se predstavio i na konferenciji za štampu, a tom prilikom je rekao „Zdravo. Dali ste mi život. Ja sam Ion. Moj posao je da vas predstavljam. Kao ogledalo“. Ova prva izjava ne uliva baš mnogo poverenja, ali savetnici valjda znaju šta rade. Bota su neki već uporedili sa HAL-om 9000 iz filma 2001: A Space Odyssey, iako ne upravlja svemirskim brodom. Njegov zadatak je da „sluša sve građane Rumunije i da ih posle predstavlja pred vladom te zemlje“.

Pročitajte i:  Blizanci na AI zadatku

https://twitter.com/GuvernulRo/status/1630953019146752001?s=20

Tvrdi se da nijedan čovek to ne može, pa je bot zbog toga dobio posao. Ne radi se pak o čarobnjaku iz Oza, već o sistemu koji će se šunjati po društvenim mrežama, a kako bi video šta građani misle. Oni posebno zabrinuti mogu i direktno da mu se obrate preko posebnog web portala.

Problem je u tome što načini na koje Ion bira šta će od postova i komentara da prenese vladi uopšte nisu transparentni, pa se izgleda ne radi o nekom korisnom savetniku, već o sistemu koji menja stotine ljudskih radnika čiji je posao da prate građane i nadređenima prenose šta ovi misle. Ako ništa drugo, neki ljudski špijuni su bar ponekad mogli da saosećaju s onima koje nadgledaju. AI to verovatno nikada neće moći, a špijunaža bez empatije ne zvuči kao lepa budućnost (nije ni ona s empatijom utopijska, ali smo na nju makar navikli).

Uostalom Bing AI chatbot kompanije Microsoft nam je već demonstrirao kako stvari mogu da krenu po zlu.

Facebook komentari: