ERP 2024

AWS sarađuje sa startup kompanijom Hugging Face

Amazon Web Servis, ogranak računarstva u oblaku kompanije Amazon saopštio je da sarađuje sa startup-om Hugging Face, centrom za razvoj softvera, kako bi olakšao rad veštačke inteligencije u Amazon-ovom oblaku.

PCPress.rs Image

Razvoj novih alata uz pomoć veštačke inteligencije

Nove generativne AI usluge kao što su pretraživači zasnovani na ćaskanju iz Microsoft-a i Alphabet-a zaokupirali su maštu javnosti. Tehnološke kompanije kao što je AWS takođe se takmiče iza kulisa kako bi razvile alat i usluge koje će programerima softvera utkati sličnu tehnologiju u sopstvene proizvode.

AWS, najveći provajder računarstva u oblaku, već nudi alate koji pomažu programerima da kreiraju softver zasnovan na veštačkoj inteligenciji. Alati uključujući vlasničke računarske čipove za unošenje AI algoritama na ogromne količine podataka po nižoj ceni od konkurenata. Takođe, određeni alati smanjuju potrebno vreme za kreiranje tih algoritama.

AWS je naveo da će sarađivati sa Hugging Face kompanijom sa sedištem u Njujorku. Hugging Face je postala centralno mesto gde programeri veštačke inteligencije dele kod i modele otvorenog koda. Clem Delangue, izvršni direktor Hugging Face-a, rekao je da, iako ugovor nije ekskluzivan, startup blisko sarađuje sa AWS-om kako bi olakšao programerima preuzimanje koda sa sajta i pokretanje u AWS oblaku.

„Za ovu saradnju sa proizvodima, koristimo značajne inženjerske resurse za izgradnju naših zajedničkih proizvoda“, rekao je Delangue.

Takođe, Delangue je naveo da će sledeća generacija Bloom-a, AI modela otvorenog koda koji se takmiči po veličini i obimu sa modelom koji je OpenAI koristio za kreiranje ChatGPT-a, biti pokrenuta na Trainium-u. Trainium je čip veštačke inteligencije koji je kreirao AWS. Swami Sivasubramanian, potpredsednik baze podataka, analitičar za mašinsko učenje u AWS-u, veruje je da tehnologija kao što je Trainium može pomoći programerima da uštede novac. AI zahteva sve više računarske snage a AWS želi da olakša proces usvajanja AI tehnologije programerima, čime bi se smanjilo vreme potrebno za njihovo usvajanje.

„Želimo da budemo sigurni da imaju pristup našem silicijumu i inovacijama u umrežavanju“, rekao je Sivasubramanian.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: