Rusi razneli satelit i napravili opšti haos

U ponedeljak, 15. novembra, astronauti Međunarodne svemirske stanice (ISS) evakuisani su zbog naletanja delova nečega što je, očigledno, razneto. Britanski Serdata, proizvođač baza podataka za lansiranje i satelite, posumnjao je da su ruševine u svemiru rezultat ruskog testiranja protivsatelitske rakete koja je, možda, uništila satelit Kosmos 1408.

PCPress.rs Image

Svemirska zajednica više puta upozoravala na opasnost

Ruski projekat ASAT, nekoliko puta je kritikovan od strane svemirske zajednice zbog opasnosti po posadu u niskoj Zemljinoj orbiti. Potvrđeno je da je test protivsatelitskih raketa ponovo izveden pre tri dana i da je, ovoga puta, direktno ugrozio bezbednost posade Međunarodne stanice.

Nakon dva sata provedenih na transpornom brodu, posada se vratila u stanicu. Međutim, oblak ruševina ima orbitalni period od 90 minuta, pa postoje upozorenja na mogućnost ponovnog susreta sa delovima. Prema izveštaju Međunarodne zajednice, otpad je okarakterisan kao oblak sa više od 1500 krupnih delova i stotine hiljada manjih.

U ponedeljak slučaj nisu komentarisali ni NASA ni Rusija. Događaj je prokomentarisao jedino ruski Rocosmos koji je, prema navodima portala, umanjio značaj incidenta. Agencija je tvitovala da se orbita letećeg dela udaljila od orbite međunarodne stanice i da je stanica u zelenoj zoni. Međutim, današnje procene govore da će komadi satelita ostati u orbiti nekoliko desetina godina. 

Pročitajte i:  Letelica Starfish produžiće život GEO satelita  

Američka svemirska komanda i NASA oštro osudili incident

Komandant američke svemirske komade, Army Gen, osudio je postupak Rusije, ocenjujući ga neodgovornim prema svemirskoj zajednici. Procenio je da će delovi raznetog satelita ugrožavati svemirske misije i satelite godinama. Na sličan način reagovala je i NASA, koja je postupak nazvala nepromišljenim i opasnim.  

Podsećamo da su se slični događaji odigrali i prošle godine, kada je protivsatelitska raketa direktnog uspona pogodila jedan od satelita u niskoj Zemljinoj orbiti i, takođe, napravila oblak smeća. Osim bezbednosti posade, ovakvi događaji ugrožavaju satelite i prave svemirsko zagađenje, što je protivno dugoročnim planovima o održivosti.

Kontrola misije obećala je posadi raspored za sve prolaske u polju otpada za naredni period, a na planiranju manevara za izbegavanje sudara radiće se dugoročno.

Izvor: rfi, spacecom

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,