BIZIT plus

Rusija blokirala aplikaciju Telegram

Ruski regulator tržišta telekomunikacija, Roskomnadzor, zatražio je od suda u toj zemlji da naredi blokiranje mobilne aplikacije Telegram koja svojim korisnicima omogućava enkripcijom zaštićenu privatnu komunikaciju. Kao razlog za ovaj zahtev navodi se činjenica da Telegram ne želi s ruskim vlastima i tajnim službama da podeli enkripcijske ključeve, to jest otvori im „zadnja vrata“ za nadgledanje komunikacije koja se odvija unutar ove aplikacije. Sud u Moskvi danas je reagovao na zahtev Roskomnadzora i nakon samo 20 minuta „suđenja“ doneo odluku kojom se Telegram u Rusiji mora blokirati – a odluka stupa na snagu odmah.

PCPress.rs Image

Telegram je poznat po svom sistemu zaštite u kojem se enkripcijski ključevi stalno menjaju, i kao takav smatra se jednim od najsigurnijih rešenja za one koji ne žele da budu prisluškivani. Međutim, istovremeno Telegramom i sličnim aplikacijama koriste se i teroristi za širenje svoje propagande i koordinaciju ilegalnih aktivnosti – što itekako smeta onima koji bi želeli da nadgledaju komunikaciju koju požele.

Osim Telegrama sličnim načinom end-to-end enkripcije mogu se pohvaliti i WhatsApp, Signal, Viber, i ostali popularni servisi za razmenu poruka i multimedijalnog sadržaja – a svi su oni, navodno, na meti ruskih vlasti. Telegram je izabran kao jedan od manjih kako bi se njegovim blokiranjem „poslala poruka“ većim kompanijama koje ne žele da sarađuju sa ruskim obaveštajcima.

Pročitajte i:  WhatsApp vesti nedelje: brz pristup pozivima pomoću prečice za omiljene kontakte

Izvor: Fortune

Facebook komentari: