ERP 2024

Rusija istražuje Netflix zbog LGBT sadržaja

Kompanija će se suočiti sa novčanom kaznom i privremenom suspenzijom usluga ako se utvrdi da je prekršila ruski zakon.

PCPress.rs Image

Bez LGBT sadržaja u Rusiji

Ruski zvaničnici istražuju Netflix nakon što je javni poverenik za zaštitu porodica optužio kompaniju za kršenje zakona o „gej propagandi“, prema izveštaju Reuters. Prema tvrdnjama komesara neki od Netflix sadržaja sa LGBTQIA+ temama je ocenjen kao prikladan za osobe od 16 i više godina.

Zakoni zemlje ne dozvoljavaju distribuciju “propagande o netradicionalnim seksualnim odnosima” među mlađom populacijom od 18 godina.

Takođe, navodi se da Ministarstvo unutrašnjih poslova razmatra žalbu. Ako utvrdi da je Netflix prekršio zakon, preti mu kazna do milion rubalja odnosno (13.390 dolara). Ono što je još važnije, usluga bi mogla biti privremeno obustavljena.

Netflix je dao potvrdu ruskim novinama Vedomosti-ma da kompanija nije pronašla LGBT sadržaj koji je ocenjen kao prikladan za populaciju 16 i više godina ranije tokom pregleda u novembru.

Zvaničnici mogu zabraniti servisima za streaming, emisije i filmove koji prikazuju „netradicionalne seksualne odnose i seksualne devijacije“, uključujući ostvarenja poput Fifty Shades of Gray i Billions.

Evropski sud za ljudska prava utvrdio je 2017.godine da zakon o „propagandi“, koji je donet 2013. godine, diskriminiše LGBTQIA+ osobe i krši evropska ugovorna pravila i pravo na slobodu izražavanja. Zatim su aktivisti i zapadne države kritikovali uredbu.

Pročitajte i:  Tesla okončava dugotrajni pravni spor zbog rasne diskriminacije sa bivšim zaposlenim 

U međuvremenu, Rusija cilja na strane tehnološke kompanije na širem nivou. Tako da će kompanije kao što su Apple, Facebook, Meta, Google, TikTok, Telegram i Twiter, morati da uspostave zvanična prisustva u zemlji do kraja godine, ako to već  do sada nisu učinili.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,