BIZIT plus

Rusija proizvodi dodatne Soyuz rakete za pomoć NASA misijama

Dok Sjedinjene Američke Države žele da u budućnosti što manje zavise od ruskih raketa, Rusija očekuje da bar još neko vreme učestvuje u svemirskim programima agencije NASA.

PCPress.rs Image

Direktor kompanije Roscosmos – Dmitry Rogozin – nedavno je naručio izgradnju još dve Soyuz MS letelice, od kojih bi jedna trebalo da posluži za transport američkih kosmonauta do Internacionalne svemirske stanice. Odluka o novim raketama je usledila nakon pisma direktora NASA-e Jima Bridenstinea u kojem je obavestio o odlaganju programa komercijalnih kosmičkih letova, upravo zbog nedostatka letelica.

Američkim astronautima bi tokom 2020. i 2021. godine moglo da ustreba više sedišta za put u svemir, a pored njih bi na isti put mogli da krenu i obični putnici, pa je druga Soyuz letelica namenjena upravo njima i komercijalnim letovima u kosmos koji su planirani već za 2021. godinu.

PCPress.rs Image

Za izgradnju dve nove rakete biće potrebno oko dve godine, pa Rusija koristi priliku da Sjedinjene Američke Države kritikuje zbog toga što nisu ranije zatražile pomoć. Tako će letovi uz pomoć samo američkih letelica sačekati još neko vreme, iako se Space X nada da će Crew Dragon put kosmosa krenuti 2020, da bi za njim poleteo i CST-100 Starliner kompanije Boeing.

Pročitajte i:  Kad kosmički otpad padne na kuću

Izvor: Engadget

Facebook komentari: