BIZIT plus

Rusija traži da Facebook i Twitter podatke lokalnih korisnika skladište u okviru države

Ruska vladina agencija za kontrolisanje interneta optužila je Facebook i Twitter da nisu odgovorili na zahteve da se svi serveri na kojima se čuvaju podaci lokalnih korisnika nalaze u Rusiji.

PCPress.rs Image

Naime, ruska agencija Roskomnadzor uhvatila se u koštac sa gigantima društvenih mreža, kojima je poslala pismo još 17. septembra 2018, u kojem im je dala rok od 30 dana da odgovore na zahteve o čuvanju podataka u Rusiji. Budući da je rok istekao, a da odgovor nije stigao, agencija je saopštila da pokreće administrativne procedure protiv obe kompanije.

PCPress.rs Image

Zakon o lokalnom čuvanju podataka stupio je na snagu još 2015. godine, ali Rusija do sada nije pokušavala da ga sprovede, a agencija trenutno preti samo novčanim kaznama, te još uvek nema opasnosti od toga da će društvene mreže biti blokirane u ovoj zemlji. Ipak, Rusija već neko vreme testira precizne tehnologije za blokiranje pojedinačnih online servisa, a nakon što je pokušaj da se blokira Telegram propao jer se nije pronašao način da se servis blokira, a da se ne utiče na ostatak internet saobraćaja.

Pročitajte i:  Čuvajte se phishing napada na platformi Facebook

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: