Oko 4% od ukupne količine Monero valute rudareno uz pomoć malver botova

Eksperti su utvrdili da je nešto preko 4% od ukupne količine Monero valute koja trenutno cirkuliše rudareno uz pomoć bot mreža, te cyber kriminalnih radnji.

PCPress.rs Image

Naime, sigurnosni istraživači su analizirali oko 4,4 miliona malver uzoraka, da bi identifikovali milion malver lanaca koji su služili za rudarenje kriptovaluta na pogođenim uređajima. U istraživanju su analizirani malveri koji su se pojavili u prethodnih 11 godina, a u periodu od 2007. do 2018. godine. Na osnovu podataka do kojih su došli, istraživači su mogli da uđu u trag prethodnim uplatama koje su od sistema za rudarenje odlazile u određene digitalne novčanike.

PCPress.rs Image

Eksperti su utvrdili i da je Monero trenutno najpopularnija valuta među cyber kriminalcima, a utvrđeno je da su neke kriminalne grupe nezakonita rudarenja sprovodile uspešnije od drugih. Naime, radi se o tome da su oni koji su iznajmljivali malvere i serversku infrastrukturu za rudarenje obično bili daleko uspešniji od onih koji su sami kreirali svoje alate. Tako je jedna grupa zaradila preko 18 miliona dolara u Monero kriptovaluti, što je oko 1,45% od ukupnog broja svih Monero koina.

Pročitajte i:  Kad se malver maskira u antivirus aplikaciju

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,