BIZIT plus

Rusija ukinula zabranu Telegrama

Rusija više neće pokušavati da blokira aplikaciju za slanje poruka Telegram nakon što su zvaničnici priznali da je to važno sredstvo za razmenu kritičnih informacija, uključujući ažuriranja o pandemiji COVID-19.

PCPress.rs Image

CEO Telegrama Pavel Durov obećao je da će pomoći u borbi protiv terorizma i ekstremizma, prenosi Bloomberg, što je dovelo do toga da nadzorni regulatorni organ Roskomnadzor i kancelarija Generalnog tužioca pristanu da ukinu zabranu.

Pre nego što su regulatorni organi juče formalno ukinuli zabranu, političari su podneli predlog zakona o odbacivanju ograničenja na Telegram. Ranije ovog meseca, Durov je rekao da njegova kompanija ima uspostavljene sisteme za „sprečavanje terorističkih akcija širom sveta“ i sprečio je hiljade pokušaja deljenja ekstremističkog sadržaja na servisu – a sve to ne ugrožavajući privatnost korisnika. Telegram se već godinama bori sa kanalima vezanim za ISIS.

Telegramove mere da zaobiđe zabranu

Zabrana nije u potpunosti bila efikasna. U aprilu 2018. sud je naložio ruskim telekomima da blokiraju uslugu, jer je odbio da preda ključeve enkripcije Federalna službi bezbednosti za pristup porukama. Telegram je sugerisao da to zaista ne bi bilo moguće, jer se ključevi za enkripciju čuvaju na sopstvenim uređajima korisnika, a kompanija ih nema. Pavel je dugo držao stav da zahtevi FSB-a krše ustavno pravo građana na privatnu prepisku.

Pročitajte i:  Da li je Telegram siguran?

Telegram je koristio razne mere kako ne bi bio blokiran, uključujući promene IP adrese. Rusi su ionako nastavili da koriste tu uslugu, uključujući zdravstvene službe i zvaničnike Ministarstva spoljnih poslova. Rusija deli zvanične novosti o COVID-19 na Telegramu, a jedan verifikovani kanal putem kojeg to čini ima skoro 300.000 članova.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: