BIZIT plus

Rusija zabranjuje prodaju uređaja bez ruskog softvera

Ranije tokom ovog meseca, Rusija je ozvaničila zakon koji im omogućava da cenzurišu Internet. U petak je prošao novi zakon koji će u Rusiji zabranjivati prodaju telefona, računara i pametnih televizora koji nemaju preinstaliran ruski softver. Ovi uređaji će moći da se prodaju sa svojim uobičajenim softverom, ali će morati da ponude i ruske alternative. Ovo je prilično kontraverzna odluka, jer mnogi uređaji koji su danas u ponudi nemaju mogućnost za tako nešto, što će verovatno značiti da će mnoge internacionalne kompanije jednostavno odustati od ruskog tržišta.

PCPress.rs Image

Ideja koja stoji iza ovog zakona je da se korisnicima omogući izbor, rekao je jedan od inicijatora zakona, Oleg Nikolajev. „Kada kupujemo kompleksne elektronske uređaje oni imaju preinstalirane individualne aplikacije, uglavnom zapadnog porekla“ naveo je on. „Korisnici bi prirodno pomislili da ne postoje domaće alternative za to. Zato, ako im ponudimo i alternativu sa ruskim aplikacijama, oni će imati pravo na izbor“.

Koliko je ovo neizvodljivo govori i činjenica da mnoge kompanije uopšte ne dozvoljavaju da se na njihovim uređajima postave aplikacije nekih drugih autora. Na primer, Apple bi tako nešto smatrao ekvivalentom jailbreak-ovanju. Uostalom, to je i potpuno nepraktično, jer otvara gomilu mogućnosti za bezbednosne propuste, pa se očekuje da većina kompanija neće tolerisati takve rizike.

Pročitajte i:  MWC 2024: putovanje u (mobilnu) budućnost

Pristalica zakona, ruski političar Alekdandar Jušćenko, rekao je da se ovim aktom vodi briga i o starijim ljudima. „Naravno, ljudi mogu na svoje telefone da instaliraju koji god žele softver, ali stariji korisnici često imaju problema sa aplikacijama koje nisu prilagođene njima i da oni zaslužuju da im se pomogne i olakša upotreba tih uređaja“. S druge strane, Human Rights Watch nazvao je ovo lošim i opasnim presedanom i, nakon prihvatanja cenzure Interneta, još jedan korak ka stvaranju države koja želi da nadzire svoje građane.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: