ERP 2024

Ruska vojska bi uskoro mogla da zabrani selfije

Ruski vojnici bi uskoro mogli da se oproste od svojih Snapchat, te naloga na drugim društvenim mrežama. Kako navodi BBC, rusko Ministarstvo odbrane, koje upravlja ruskim oružanim snagama, napravilo je nacrt zakona po kojem će vojnicima i drugom vojnom osoblju biti zabranjeno da imaju naloge na društvenim mrežama. Očekuje se da zakon stupi na snagu u januaru 2018. godine.

PCPress.rs Image

Na ideju o zakonu se došlo sa namerom da se ojača nacionalna bezbednost, budući da su objave na društvenim mrežama u više navrata otkrivale detalje koji ne bi smeli da budu dostupni široj javnosti. Tako je 2015. godine reporter Vice-a na osnovu serije selfija ruskih vojnika uspeo da dokaže umešanost Rusije u sukob u istočnoj Ukrajini. Ovaj zakon bi trebalo da u budućnosti spreči neprijateljske snage i da lociraju vojnike, budući da tvitovi, na primer, mogu da uz pomoć GPS-a otkriju lokaciju korisnika, čak i kada je opcija Tweet Location isključena.

Ministarstvo odbrane nije prva ruska vladina agencija koja je preduzela ovaj korak, te je FSB – ruska informativna agencija prethodno poznata kao KGB, već svojim zaposlenima zabranila aktivnosti na društvenim mrežama.

Pročitajte i:  Nemačka optužuje Rusiju za masovne sajber napade

Ova mera ne bi trebalo da dođe kao iznenađenje, budući da je 50.000 zaposlenih u ruskim kompanijama nedavno dobilo Taiga pametne telefone koji sprečavaju praćenje aktivnosti korisnika, a o čemu smo već pisali.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: